FOTO - Pogledajte kako izgleda sahrana pacijenta koji je preminuo od koronavirusa

Na groblju Bare

FOTO - Pogledajte kako izgleda sahrana pacijenta koji je preminuo od koronavirusa

Objavljeno na dan 23.04.2020 - 10:32 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Na sarajevskom groblju Bare jučer je sahranjen pacijent koji je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom. Riječ je o uposleniku Delegacije EU u BiH, koji je u ponedjeljak, 20. aprila, umro u Klinici "Podhrastovi" u Sarajevu. 

Podsjetimo, on je u bolnici proveo tri sedmice, ali se njegovo stanje, uprkos naporima medicinskog osoblja Klinike “Podhrastovi”, neprestano pogoršavalo. 

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, jasno su propisani postupak i prijevoz mrtvog tijela pacijenata sa sumnjivom ili potvrđenom infekcijom Covid-19 do mrtvačnice, krematorija ili sahrane. 

Pored ostalog, neophodno je osigurati da je tijelo potpuno zapečaćeno u nepropusnoj vreći prije nego što se iznese iz prostorije za izolaciju ili prije premještanja na odjel patologije ili mrtvačnice kako ne bi došlo do curenja tjelesnih tečnosti. 

Umrlom se prekrivaju usna i nosna šupljina gazom natopljenom dezinfekcijskim sredstvom, a potom se tijelo stavlja u vodonepropusnu/plinonepropusnu vreću sa zatvaračem.

Osobe koje rukuju tijelom, moraju imati posebnu zaštitnu opremu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako umrli nisu izvor zaraze, ali su preporučili da rodbina preminule osobe ne dira tijelo. 

Foto:AvazPODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!