FOTO - Pusta godišnjica zločina u Ahmićima: Tromjesečni Smajo s porodicom pronašao vječni smiraj

27 GODINA POSLIJE

FOTO - Pusta godišnjica zločina u Ahmićima: Tromjesečni Smajo s porodicom pronašao vječni smiraj

Objavljeno na dan 16.04.2020 - 13:22 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U Ahmićima je danas obilježena 27. godišnjica od zločina HVO-a nad bošnjačkim stanovništvom u ovom mjestu gdje je ubijeno 116 osoba. Još tužnijem danu doprinijela je i koronavirus zbog koje stotine posjetilaca nisu mogle doći odati počast, a ni porodice proučiti odlomke iz Kur'ana za svoje najmilije na njihovim mezarlucima.

Muk na šehidskom mezarju u Starom Vitezu godinama prije prekidali su jecaji članova porodica ubijenih koji su ukopani na ovom mjestu i odlomci iz Kur’ana, a danas zbog pandemije koronavirusa, mezarje je pusto, a odlomke iz Kur’ana ne uče članovi porodica već imami.

Travnički muftija Ahmed ef. Adilović je izjavio da se zbog koronavirusa godišnjica obilježava na specifičan način. Godinama poslije smo obilježavali uz prisustvo stotina posjetilaca kako zaslužuju naši šehidi, a danas smo prisiljeni to raditi na ovaj način. Okupili smo se uz distancu i proučili našim šehidima Fatihu i Ja’sin”, izjavio je Adilović.

Dodao je da je u mezarje prije nekoliko dana ukopana i cijela porodica Ahmić, a najmlađi je bio tromjesečni Sejo Ahmić.

“Kada je bila dženaza za njih, ko god je čuo, prisjetio se svega što se dešavalo. Moramo se zapitati šta je skrivilo dijete od tri mjeseca, Sejo Ahmić, njegov brat i sestra od 6 i 8 godina i njihova majka, pa i otac koji je bio civil, da su morali tako stravično biti ubijeni. Koristimo priliku da kažemo da sve što se dešavalo 16. aprila treba da bude na pameti svim generacijama koje dolaze i da se nikom ne ponovi”, dodao je Adilović.

Današnji program obilježavanja godišnjice zločina u Ahmićima počeo je mirnom šetnjom “Put istine i sjećanja” u kojoj učestvuje 11 muškaraca koji su iz Viteza prema Ahmićima krenuli u 11:30 sati.

Još uvijek se traga za 24 žrtve koje su ubijene u Ahmićima, a svi traže pravdu i suđenje, ne samo nalogodavcima, već i izvršiocima ovog monstruoznog zločina.

U sklopu programa na spomen-obilježju kod donje džamije u Ahmićima položeno je i cvijeće za sve ubijene, a predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović su kazali kako zločin u Ahmićima nikada ne smije biti zaboravljen te da pravda treba biti zadovoljena.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!