FOTO - Sanski Most: Sportske igre oživjele Grmeč

USK

FOTO - Sanski Most: Sportske igre oživjele Grmeč

Objavljeno na dan 08.07.2019 - 12:26 | Izvor: USKinfo.ba | nezavisne.com


 Svake prve nedjelje u julu u Lušci Palanci, varošici udaljenoj dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, održava se manifestacija "Grmečke sportske igre".

Prilika je to da se različite generacije stanovnika ovog mjesta, koji danas mahom žive razasuti širom svijeta, okupe i druže u rodnom zavičaju smještenom na pitoresknoj visoravni podno visova Grmeč planine.

I ovoga puta u okviru ove sportsko zabavne manifestacije okupio se veliki broj posjetilaca, a u takmičarskom dijelu nastupilo je 20 sportskih ekipa. Natjecanja su organizovana u pojedinačnim i kolektivnim sportovima.

Po uzoru na pravu olimpijadu, i ova grmečka tradicionalno započinje postrojavanjem i mimohodom ekipa, da bi se potom prešlo na sportska natjecanja koja su praćena s velikim zanimanjem.

Prema riječima predsjednika organizacionog odbora  igara Tomislava Praštala,  ovo je tradicija koja se njeguje dugi niz godina.

"Privremeno je prekinuta u ratnom i poslijeratnom periodu, ali smo igre obnovili 2002. godine i od tada ih održavamo svake godine. U najbolja vremena bilo je toliko ekipa da smo organizovali kvalifikacije koje su trajale po dva mjeseca, da bi u završnici sudjelovali najbolji pojedinci i ekipe. Naravno, bilo je to vrijeme kada je na ovim prostorima bujao život, a sada je sve drugačije“, kaže Praštalo.

Prema njegovim riječima, cilj svega bila je popularizacija sporta, ali i druženje omladine s prostora Podgrmeča.

Kada je riječ o sportskim natjecanjima, učesnici su i ove godine odmjeravali snage u modernim sportovima kao što su atletika i fudbal, ali i tradicionalnim poput navlačenje konopca, bacanja kamena s ramena, trčanja u vreći i povlačenja palice.

Takmičenja su organizovana u svim uzrastima, a pravo da sudjeluje imao je svako ko je želio.

Inače, u okviru ove manifestacije, po prvi put ove godine, organizovano je zavičajno književno veče koje je održano protekle subote u Domu kulture koji se nalazi u centru ovog mjesta.

Prema riječima sekretara Mjesne zajednice Lušci Palanka, Borislava Tešića, poezijom i prozom predstavilo se 11 pjesnika i pisaca koji su porijeklom s ovih prostora.

Želja nam je bila da na i ovaj način, druženjem književnika i kulturnih stvaralaca, njegujemo ljubav prema Podgrmeču. U narednim godinama ovaj događaj će, nadamo se, prerasti u tradiciju i redovno se održavati“, kazao je Tešić.

Također, ova prilika je iskorištena da se u Lušci Palanci svečano otvori zavičajna biblioteka koja će biti na usluzi mještanima.

"Za sada imamo skroman fond naslova i radi se o knjigama koje su donacija pojedinaca ili organizacija. Želja nam je da ova biblioteka bude aktivna i da u narednom periodu obogatimo knjižni fond", kazao je Tešić.

Jedan od brojnih događaja koji je ove godine organizovan  je Grmečka kosidba koja je održana protekle subote u obližnjem selu Jelašinovci. I ove godine kosidba je privukla veliki broj posjetilaca, ali i takmičara.

Organizator ovog događaja bilo je Zavičajno udruženje Sanjana "Grmeč", a cilj svega je očuvanja tradicionalnih istorijskih i životnih vrijednosti srpskog naroda s ovih prostora i njihovo prenošenje na mlade naraštaje, istakli su u ovome udruženju.

Inače, na području Mjesne zajednice Lušci Palanka u prijeratnom periodu živjelo je više od 3500 stanovnika, isključivo srpske nacionalnosti, dok je danas naseljava svega oko 400 mještana, mahom osoba u poodmakloj životnoj dobi.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!