FOTO - Sjećanje na dan kada je komadant Izet Nanić sa hrabrim Krajišnicima umalo presudio Mladiću

OPERACIJA BREZA 1994.

FOTO - Sjećanje na dan kada je komadant Izet Nanić sa hrabrim Krajišnicima umalo presudio Mladiću

Objavljeno na dan 10.06.2021 - 13:01 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba / Foto:Patria


 - Operacija Breza 1994. bila je jedna od strateških akcija takozvane Vojske Republike Srpske, koja je za cilj imala slom 5. korpusa i osvajanje Bosanske krajine. 

Akcijom je lično rukovodio Ratko Mladić, general VRS, koji danas očekuje pravosnažnu presudu za genocid i ratne zločine koje je počinila njegova vojska. 

Međutim, operacija Breza ‘94. bila je jedna od onih na kojima su Mladić i njegove zločinačke horde polomile zube, a zamalo je bio zarobljen u munjevitom odgovoru snaga 5. Korpusa.

Naime, jedinice slavne 505 viteške brigade, koje je predvodio legendarni komandant Izet Nanić prošle su jedinicama VRS-a iza leđa i razbile ih u više dijelova. Tog dana Mladić je ranjen u ruku i jedva izbjegao hapšenje, a 505. brigada je zarobila njegov džip, torbu sa planovima i kartama, šapku i još neke stvari. 

Također, tog dana uništen je i čuveni zločinački tenk “siva munja”, koji je obišao sva ratišta širom BiH. Sa tog tenka skinut je PAM i nalazi se u muzeju te brigade u Bužimu. 

Agencija Patria je od muzeja 505. viteške brigade dobila fotografije oružja i materijala zarobljenog nakon operacije Breza ‘94 i ranjavanja Ratka Mladića, a možete ih pogledati u galeriji.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!