Marketing USKinfo.ba
FOTO: Svečanom sjednicom i polaganjem cvijeća obilježen Dan branioca Grada Bihaća

16. juni

FOTO: Svečanom sjednicom i polaganjem cvijeća obilježen Dan branioca Grada Bihaća

Objavljeno na dan 16.06.2020 - 13:49 | Izvor: USKinfo.ba |


Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Bihać i polaganjem cvijeća na mezarju Humci, katoličkom groblju Žegar i mezarju dr. Irfana Ljubijankića danas je obilježen Dan branioca Bihaća. I ove godine su se predstavnici boračkih organizacija, gradskih i kantonalnih vlasti, kao i građani, prisjetili jednog od najsudbonosnijih dana u odbrani Bihaća, kada su branioci Bihaća uspjeli već u prvom napadu na grad zarobiti neprijateljski tenk i PRAGU-u, te odbiti pješački napad koji je za cilj imao zauzimanje Bihaća.

U prisustvu ratnih komandanata i boraca 5. korpusa Armije R BiH, HVO Regije Bihać i policije, prisutnima su se obratili bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, predsjedavajući GV Bihać Davor Župa, ministar za boračka pitanja USK-a Ermin Zulić, te ratni komandanti Hamdija Abdić i Mirsad Selmanović.

Ratni komandanti Mirsad Selmanović i Hamdija Abdić u svojim obraćanjima istakli su da je 16. juni 1992. godine bio presudni trenutak u odbrani grada tokom svih 1201 dana opsade, dodavši da su branioci gresoru pokazali da Bihać nikada neće biti osvojen i da će ovaj kraj i narod biti nezaobilazan faktor u oslobađanju države BiH.

„Kada su hrabri borci 16. juna 1992. godine branili Bihać, oni su branili i državu Bosnu i Hercegovinu i našu slobodu i važnost pobjede tog 16. juna 1992. godine je i u tome što je ona pokazala da ako smo složni i odlučni, možemo pobijediti i odbraniti se mimo svake vojne logike i razumne procjene„ - kazao je u svom obraćanju Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać.  

Zahvalivši se svim braniocima, pripadnicima namjenske industrije, logistici, doktorima i medicinskim sestrama, omladini, uposlenima u elektrodistribuciji, pošti i vodovodu na nemjerljivom nemjerljivom doprinosu u odbrani Bihaća, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća kazao je da je da je herojstvo i odlučnost branilaca Bihaća inspiracija i današnjim generacijama koje se u miru bore za bolji Bihać.

„Ovo je dan koji budi emocije i sjećanja na časne dane borbe za slobodu i državu Bosnu i Hercegovinu. Ponosim se što sa bio pripadnik 5. korpusa Armije R BiH  bio uz sve one borce našeg grada i okruga svih 1201 dan opsade. Treba pičati o tom vremenu i danima kada smo bil ijedinstveni i imali samo jedan cilj , odbranu i oslobođenje države Bosne i Hercegovine“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Na današnjoj svečanoj sjednici shodno ranijoj odluci GV Bihać uručene su i Plakete branilaca-oslobodilaca Bihaća za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.

Plakete su dobili Rasim Gaković - posthumno, (1949. – 1992.) Hase Dervišević - posthumno, (1967. – 1992.), Ramiz Kozlica, posthumno (1966.-1993), Asmir Šekerić - Mrki, posthumno (1971.-1994.), Jasmin Kadić, posthumno (1970.-2009.), Ibrahim Žerić, Emir Kečanović, Safet Bunić, Edvin Zuberi, Fadil Zuberi, Nedžad Malkoč, Zaim Alibabić, Ramiz Rekić, Šemsudin Kozlica, Muhamed  Rahmanović, Enez Rahmanović, Jusuf Salkić, Fikret Zolić, Ale Keškić, Sinhad Veladžić i Mirsad Islamović.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!