FOTO - U čast oslobodiocima Ćojluka: Upriličen memorijalni spust na rijeci Uni

USK

FOTO - U čast oslobodiocima Ćojluka: Upriličen memorijalni spust na rijeci Uni

Objavljeno na dan 12.07.2019 - 11:31 | Izvor: USKinfo.ba | USKinfo.ba


Unski lađari, kajakaši i rafteri, jučer su se po 24. put, u čast oslobodiocima Ćojluka i Bosanske Krupe, spustili od Kapetanovog jezera do Drvenog mosta u središtu grada gdje su pred duše poginulih boraca u rijeku Unu spustili cvijeće i proučili Fatihu.

U sklopu obilježavanja godišnjice oslobođenja Ćojluka, u znak sjećanja na najteža vremena, a s ciljem odavanja počasti poginulim borcima u toku ratnih dešavanja, proteklih dana u Bosanskoj Krupi je organizirano nekoliko aktivnosti: malonogometni turnir, marš stazama 511. slavne bbr., obilazak šehitluka i učenje tevhida pred duše bosanskohercegovačkih šehida, a posljednja u nizu bio je memorijalni spust na rijeci Uni.

Spust na rijeci Uni, od Kapetanovog jezera do Drvenog mosta u centru grada, organizira se u čast svih onih koji su branili, odbranili i oslobodili Ćojluk, a posebno onih koji su u borbama za slobodu položili svoj život. 
Bitka za Ćojluk i slamanje agresorskog mostobrana bila je prelomnica u ratovanju na ovim prostorima i još 1996. godine unski lađari su odlučili da na poseban način obilježavaju te dane. I ove godine na rijeku Unu u čast oslobodilaca i stradalih na Ćojluku, osim lađa, uplovili su i čamci i kajaci, uglavnom mladi što u ovakvim situacijama posebno raduje jer je to garancija da herojstvo boraca na Ćojluku neće otići u zaborav.

Po dolasku plovila, učesnici i građani sa mosta su spustili cvijeće te zajedno sa Amelom ef. Durakovićem proučili Fatihu pred duše poginulih boraca.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!