FOTO - U Chicagu prikupljenja dva miliona dolara za Islamski centar

!

FOTO - U Chicagu prikupljenja dva miliona dolara za Islamski centar

Objavljeno na dan 09.12.2019 - 12:37 | Izvor: USKinfo.ba | mojabih.oslobodjenje.ba


Ekipa entuzijasta, znalaca i radnika koju predvode mladi i uspješni ljudi, advokat Amir Ovčina i direktor Faruk Daudbašić, postala je ''glavna priča u gradu'' jer cijeli Chicago priča o mladoj ekipi okupljenoj ''na Westernu''

Da je neko rekao tog 1. jula 2016. godine, kada je hafiz mr. Muriz Mešić iz mihraba mesdžida na Westernu najavio projekat izgradnje novog centra, da će Bošnjaci u Chicagu do kraja 2019. godine prikupiti nevjerovatnih dva miliona američkih dolara, u to bi samo najveći optimisti vjerovali. Ali, ovdje i jest riječ o velikim entuzijastama, znalcima i radnicima. 

Priča o našem narodu u Chicagu i općenito u Americi počela je davno, još 1906. godine, i ona je ispričana stotinu puta.

No, danas se u Chicagu priča jedna nova priča – danas se u Chicagu gradi Islamski centar Ćamil ef. Avdić. Ekipa entuzijasta, znalaca i radnika koju predvode mladi i uspješni ljudi, advokat Amir Ovčina i direktor Faruk Daudbašić, postala je ''glavna priča u gradu'' jer cijeli Chicago priča o mladoj ekipi okupljenoj ''na Westernu''.

Savjetodavno vijeće za izgradnju novog centra na čijem su čelu ovi mladi ljudi, u subotu 7. decembra 2019.godine, organizovalo je donatorsku večer u ekskluzivnom restoranu Chateau Ritz s ciljem da se prikupi potrebnih $150,000 kako bi se ukupan iznos doniranih sredstava zaokružio na dva miliona američkih dolara. Sama činjenica da su već blizu pomenutog iznosa je uspjeh sam za sebe, ali ipak kazati da imamo dva miliona dolara i da tražimo adekvatno mjesto za naš novi centar; mijenja našu startnu poziciju.

Mnogi džemati su sa daleko manjim iznosima riješili sve svoje potrebe, no Chicago je svjetska metropola i jako skup grad. Mladi i obrazovani momci, Semir Delić i Edis Bečić na organizaciji ovog događaja i tehničkim detaljima radili su još od augusta mjeseca i u zadnjim danima osjećala se napetost i nervoza jer se bližio trenutak spoznaje, dan u kojem će saznati je li se sav trud isplatio. Znao je to i Eldin Huseinbegović koji se zaputio put Chicaga da pomogne svojim zemljacima da dođu do željenog cilja.

Da bi ova večer uspjela uključili su se svi članovi Savjetodavnog vijeća i dali svoj doprinos, članovi džematskog odbora, ženska grupa Bošnjakinja, omladinska grupa Bosnian Youth of Chicago i hor NUR. Program donatorske večeri na profesionalan način vodila je Dženita Višća-Hrnjić. O muzičkoj pozadini su brinuli Nihad Krečo i Muris Hubjer, dok je slikanje obavljala fotografska kuća BH Production našeg čikaškog fotografa Ibrahima Hadžića. Na početku programa prisutne je pozdravio novi Generalni konzul BiH u Chicagu, gospodin Elvir Resić, a pored njega ovoj večeri su prisustvovali Konzul Edin Šehić, dr. Hazim ef. Fazlić – imam džemata ICC Greater Chicago iz Northbrooga, Emil ef. Škrijelj – imam džemata IC Rumija, i Suad ef. Čaušević.

Nakon večere o aktivnostima Savjetodavnog vijeća u proteklom periodu prisutne su upoznali advokat Sulejman Dizdarević i Edis Bečić, dok je advokat Amir Ovčina u svom zanimljivom obraćanju od prisutnih zatražio strpljenje i povjerenje u narednim godinama kako bismo uspješno realizovali zacrtani projekat.

Poslije nekoliko uvodnih pjesama Eldina Huseinbegovića na binu je izašao hafiz Mešić koji je i ovaj puta, u svom stilu, vodio donatorsku večer. Nakon što su Redžep Nikezić i Senad Mujkić donirali po deset ($10,000), a familija Salihović dvadeset ($20,000) jasno je bilo da će ovo biti uspješna noć. Nizale su se donacije, ali i nakon što se stiglo do potrebnog iznosa od $150,000 donacije su i dalje nastavile dolaziti, da bi šlag na tortu bila donacija Razima i Time Ležić da se prikupljeni iznos zaokruži na nevjerovatnih $200,000. Na taj način, za nepune tri i po godine ukupno je prikupljeno $2,050,000.00.

Treba naglasiti da su ovoj večeri, osim domaćina iz Chicaga, prisustvovali i gosti iz St. Louisa, Milwaukeeja i drugih obližnjih gradova.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!