FOTO - U Minneapolisu održani 24. susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike

BOGAT PROGRAM

FOTO - U Minneapolisu održani 24. susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike

Objavljeno na dan 05.09.2019 - 10:59 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Dvadeset i četvrti po redu susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike održani su od 30. augusta do 1. septembra 2019. godine u Minneapolisu, saveznoj državi Minessota.

Ova je jedna od najznačajnijih manifestacija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA). Centralna tema ovogodišnjih 24. Susreta Bošnjaka je "Očuvanje bošnjačkog identiteta“, a očuvanje identiteta jednog naroda između ostalog podrazumijeva i međusobnu povezanost.

Islamska zajednica kao jedan od glavnih stubova očuvanja bošnjačkog identiteta na prostoru Sjeverne Amerike, ulaže napore da se očuva prije svega vjera islam, bosanski jezik, bosanska kultura, a to prepoznaju i drugi. Podteme Susreta bile su “Društveni aktivizam i odgovornost", te "Društveni aktivizam u državi u kojoj živimo".
Predavači Susreta su bili eminentni gosti iz domovine Bosne i Hercegovine, kao i predavači sa područja Sjeverne Amerike: muftija za Sjevernu Ameriku dr. Sabahudin ef. Ćeman, prof. Izet ef. Čamdžić, dr. Hazim ef. Fazlić, prof. Dermot Groome, dr. Emir Ramić, mr. Amina Sendić-Mešić, mr. Amir Durić, prof. Elma Jusić. 

Bosanskohercegovački umjetnik Eldin Huseinbegović nastupao je u zabavnom dijelu programa.

Na ovogodišnjim Susretima učestvovala su i kulturno-umjetnička društva sa prostora Sjeverne Amerike, kao i horovi ilahija i kasida koji su svojim kulturno-umjetničkim i duhovnim performansima zabavljali učesnike Susreta.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!