FOTO - U Srbiji pronađen vrijedan rimski spomenik, ukraden je nakon 24 sata

...

FOTO - U Srbiji pronađen vrijedan rimski spomenik, ukraden je nakon 24 sata

Objavljeno na dan 21.07.2020 - 10:38 | Izvor: USKinfo.ba | index.hr


Narodni muzej u Beogradu izvijestio je o krađi nedavno otkrivenog kamenog rimskog spomenika s ugraviranim tekstom na latinskom jeziku.

Ovaj zanimljivi spomenik pronađen je u petak, 10. srpnja 2020., tijekom radova na cesti koja vodi do odlagališta Vinča. Jedan od radnika odmah je o nalazu obavijestio Narodni muzej u Beogradu nakon čega je već sljedećeg jutra na lokaciju stigao stručnjak muzeja kako bi detaljnije pregledao spomenik.

Naveo je da je riječ o rimskom mramornom spomeniku iz 2. n.e. Na jednoj njegovoj strani nalazile su se dvije noge u sandalama koje su bile dio prijašnje skulpture, dok je s druge strane bio natpis na latinskom jeziku. 

U natpisu je predočena cijela biografija visokog rimskog dužnosnika koji je, piše Narodni muzej, pripadao visokopozicioniranoj vojnoj osobi koja je za vrijeme svog vojnog roka vodila razne vojne odrede i služila u tri legije.

Nestao tijekom noći

S obzirom na to da je spomenik bio vrlo težak, stručnjaci su radi njegove zaštite trebali organizirati adekvatno prijevozno sredstvo i određeni broj radnika. 

Muzej je dogovorio s upravom odlagališta da se spomenik tijekom noći zaštititi u skladu s mogućnostima, kako bi se u ponedjeljak ujutro mogao sigurno prebaciti u Narodni muzej u Beogradu.

Međutim, spomenik je nestao između subote u 17 sati i nedjelje u 8 sati.

Budući da arheološki predmeti otkriveni na teritoriju Republike Srbije po zakonu pripadaju Republici Srbiji, a imajući u vidu da su muzejski stručnjaci snimili i zabilježili epigrafski spomenik i da je pokrenut upravni postupak za njegovo preuzimanje, njegov "nestanak" smatra se teškom krađom i protiv nepoznatog počinitelja podnesena je kaznena prijava. Policijska istraga je u tijeku“, navodi Narodni muzej u Beogradu.

"Imajući u vidu da je nestali epigrafski spomenik detaljno fotografiran i da će u skoroj budućnosti biti objavljen u stručnoj literaturi, osobe koje su spomenik nezakonito prisvojile moraju biti svjesne činjenice da ga nikada neće moći prodati jer se radi o "vrućoj robi". U skladu s važećim zakonodavstvom i ratificiranim međunarodnim sporazumima, ako se, primjerice, spomenik pojavi u prodaji bilo gdje na svijetu za 2, 5 ili 20 godina, morat će ga se vratiti u Srbiju“, dodaje muzej u priopćenju.

 

Foto: Narodni muzej u Beogradu

 

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!