FOTO+VIDEO - Akcija FUCZ-a: Šta je sve pronađeno na dnu Mostarskog jezera?

Deminiranje

FOTO+VIDEO - Akcija FUCZ-a: Šta je sve pronađeno na dnu Mostarskog jezera?

Objavljeno na dan 10.10.2019 - 12:38 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


U okviru četvrte ekspertne misije u 2019. godini, od 29. septembra do 13. oktobra, pripadnici Ronilačko-pirotehničkog tima Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike i pripadnici Specijalističke jedinice za spašavanje pod vodom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) izviđaju, izvlače i uništavaju neeksplodirana ubojna sredstava i municiju (odbačene ili zaostale iz rata) na lokaciji Mostarskog jezera na području Grada Mostara.

Pripadnici tima za specijalne ronilačke aktivnosti Nacionalne policije Češke Republike, sa pripadnicima FUCZ-a, u okviru nastavka saradnje na čišćenju vodenih tokova u BiH, od 29. septembra do 13. oktobra, rade na pronalasku i uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava iz Mostarskog jezera. 

U okviru ove četvrte ekspertne misije za deminiranje u 2019. godini, angažovano je 20 pripadnika policije Češke Republike, 14 pripadnika Specijalističke jedinice za spašavanje pod vodom FUCZ, zajedno sa medicinskom i ostalom podrškom, Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ “Mostar” te tri pripadnika Ronilačkog tima Republičke uprave civilne zaštite RS (RUCZ) a na poziv FUCZ, na jedan dan se uključila i ISS-Interventna spasilačka služba Mostar čiji su članovi pregledavali i označavali lokacije kojima su potom pripadnici FUCZ i Ronilačko pirotehničkog tima Policije Češke Republike pristupali i uklanjali NUS i municiju.
Do sada su pronađene velike količine NUS-a i municije koje su uklonjene ili uništene a nastavlja se detaljno pretraživanje i čišćenje kako bi se Mostarsko jezero u potpunosti očistilo od eksplozivnih sredstava.

Mostarsko jezero je atraktivna lokacija koja sve više privlači kupače te se FUCZ odmah odazvala pozivu lokalne zajednice i odmah uvrstila Mostarsko jezero u Plan misija čišćenja vodenih tokova od eksplozivnih sredstava za 2019. godinu.

"Ovo je nastavak aktivnosti koje su na području BiH počele 2011. godine, a do sada je uspješno očišćeno jezero Šićki Kop kod Tuzle , korito rijeke Drine kod Goražda, Crno Jezero kod Bihaća i dio korita rijeke Une, korito rijeke Save na području Orašja, Odžaka, Broda i Brčkog, gdje je pronađen veliki broj različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava, dok je posebno značajno vađenje i uništavanje dvije aviobombe kod Brčkog i jedne kod Broda.

U okviru treće ekspertne misije u ovoj godini pripadnici FUCZ, zajedno sa pripadnicima sektora za za deminiranje Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Češke policije, bili su uključeni i u aktivnosti uklanjanja aviobombi, zaostalih iz Drugog svjetskog rata ispod željezničkog i drumskog mosta u rijeci Sani, na dubini od 2 metra, u Opštini Novi Grad", saopćeno je iz FUCZ-a.

Ova saradnja ostvarena je u okviru Memoranduma o razumijevanju koji su potpisali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke Republike.

Planirano je da i u 2020. godini, Ronilački tim iz Češke Republike i pripadnici FUCZ nastave saradnju i aktivnosti na obukama, izviđanju, izvlačenju iz vode i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava u BiH, ističu iz FUCZ-a.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!