FOTO/VIDEO: Godišnjicu pogibije obilježili samo Krajišnici i porodice - Državni vrh ne poštuje ljude koji su dali život za BiH!

Delegacija Unsko-sanskog kantona

FOTO/VIDEO: Godišnjicu pogibije obilježili samo Krajišnici i porodice - Državni vrh ne poštuje ljude koji su dali život za BiH!

Objavljeno na dan 26.05.2019 - 14:16 | Izvor: USKinfo.ba |


Delegacija Unsko-sanskog kantona, na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem, posjetila je danas mjesto pogibije dr. Irfana Ljubijankića, ministra vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

U ranim jutarnjim satima 28. maja Ljubijankić je helikopterom krenuo prema Zagrebu, a s njim su bili njegov pratilac major Fadil Pekić, tadašnji savjetnik u Ambasadi BiH u Zagrebu Mensur Šabulić, zamjenik državnog ministra pravde Izet Muhamedagić te dva pilota porijeklom iz Ukrajine. 

Ovim je helikopterom dopremana pomoć za opkoljeni Bihaćki okrug. Letjelica u kojoj su ministar vanjskih poslova BiH i njegovi saradnici putovali prema Zagrebu srušena je u rejonu Kremena, na okupiranom području Slunja, s položaja nekadašnje Vojske Republike Srpske Krajine (VRSK). 

O njihovoj tragičnoj smrti javnost su prvi obavijestili novinari tadašnje Televizije Knin koji su na mjestu pada helikoptera snimili prilog o još jednom “velikom uspjehu” pripadnika VRSK. Naknadno su oficiri VRSK nagrađeni za ovaj poduhvat. Ipak, u vezi sa Ljubijankićevom smrti i danas postoji niz kontroverzi.

Irfan Ljubijankić rođen je 1952. godine u Bihaću, a Medicinski fakultet završio je na Univerzitetu u Beogradu. Specijalizirao je otorinolaringologiju i cervikofacijalnu hirurgiju, a postdiplomske studije završio je u Zagrebu. Početkom rata izabran je za predsjednika Okruga Bihaća, a ministar vanjskih poslova BiH postao je odlukom Vlade u novembru 1993. godine. Na toj dužnosti je i poginuo 28. maja 1995. godine.

USKinfo.ba donosi video materijal sa obilježavanja godišnjice pogibije državne delegacije kod Slunja.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!