FOTO+VIDEO - Muskov plan: 2020. godine povezati čovjekov mozak s kompjuterom

NEURALINK

FOTO+VIDEO - Muskov plan: 2020. godine povezati čovjekov mozak s kompjuterom

Objavljeno na dan 17.07.2019 - 10:04 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Neuralink, četvrta kompanija Elona Muska i jedna od "najnevidljivijih", u utorak je postala malo transparentnija nakon prezentacije o ciljevima i tehnologiji kojom ih želi postići. Destinacija? Povezati kompjuter direktno s ljudskim mozgom.

Iako je Neuralink manje više poznat u smislu ideje, detalji njihovog rada do jučer nisu bili jasni. Kako je istaknuto tokom prve prezentacije kompanije, Muskovi inžinjeri i naučnici 2020. godine žele testirati prvi uređaj koji bi ljudski mozak direktnim fizičkim mostom povezao sa kompjuterskim sistemom.

Kako je potvrdio sam Elon Musk, testovi na životinjama su provedeni i "jedan majmun je uspio kontrolisati kompjuter putem vlastitog uma". 

Jednom kada uređaji budu povezani s čovjekom, mogućnosti su beskrajne, ali prvi cilj jeste olakšati stanje bolesnika s oštećenom kičmom i osoba sa kognitivnim problemima.

Pored majmuna, testovi su provedeni i na miševima.

Naravno, , krajnji cilj je sjedinjenje čovjeka i mašine, odnosno kreiranje simbioze ljudskog uma i kompjutera.

Ne treba biti previše optimističan jer učenje stranog jezika jednim klikom je zasad ipak samo naučna fantastika. Da bi se do toga došlo, Neuralink će prvo morati učiti kako mozak uopće funkcioniše u kontekstu povezivanja sa vještačkim informacijskim sistemima.

Neuralink je u utorak prezentovao i prototip uređaja koji bi se s mozgom povezao putem niti, a kroz rupu u lubanji. Kreiranje rupe je najneugodniji dio ugradnje uređaja, ali se iz Neuralinka nadaju da će klasične hirurške bušilice zamijeniti laseri koji će stvari učiniti ugodnijim. 

Uređaj bi se montirao pomoću aparata koja liči na mašinu za šivanje, a koja bi pomoću igle u mozak ubacivala nit po nit.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!