Marketing USKinfo.ba
FOTO+VIDEO - Pogledajte kako je izgledala vježba OSBiH i SAD-a sa F-16 avionima u Glamoču

SPREMNI ZA SVE ZADATKE

FOTO+VIDEO - Pogledajte kako je izgledala vježba OSBiH i SAD-a sa F-16 avionima u Glamoču

Objavljeno na dan 19.11.2020 - 11:39 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zajednička vojna "Bilateralna vježba" Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država održana je danas na poligonima za obuku OS BiH u Glamoču. U vojnoj vježbi u kojoj su pripadnici OSBiH pokazali izuzetnu profesionalnost učestvovala su i dva F-16 aviona, a sve je pratila ekipa Klix.ba portala.

Cilj danas održane vježbe je da Oružane snage BiH kroz vježbu sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške unaprijede operativne sposobnosti deklarisane bataljonske grupe, a s njom je ujedno i unaprijeđena partnerska saradnja sa SAD-om i NATO partnerima.

Terenska vježba u kojoj je učestvovalo 280 pripadnika Oružanih snaga sa snagama SAD-a počela je pješadijskim akcijama, nakon čega je uslijedila bliska zračna podrška snagama na zemlji od dva F-16 aviona iz talijanske zrakoplovne baze Aviano, koji su umjesto bojeve municije, koristili lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje. 


Helikopter UH-1H na kraju je angažovan za medicinsku evakuaciju povrijeđenih zračnim putem.

Događaju su prisustvovali i visoki zvaničnici među kojima i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, general Senad Mašović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić te predstavnici Vojnog atašea SAD-a i NATO snaga.


"Uživali smo u bilateralnoj vježbi OSBiH i SAD. Željeli smo pokazati, a to smo u praksi i sproveli da kroz vježbu s vojskom SAD-a imamo visok stepen saradnje, djelovanja te da demonstriramo bilateralnu saradnju vojske koja je na visokom niovu. Ova saradnja svakim danom napreduje i ovo je samo uvertira u ono što nas čeka 2021. godine u velikoj akciji koja će prvi put biti održana u BiH gdje će učestvovati više od 1.000 pripadnika OSBiH i SAD-a", izjavio je Mašović.

Dodao je da su pripadnici OSBiH spremni na sve zadatke i obaveze koje se podstave pred njih, ali i da na raspolaganju imaju avijaciju partnera kada god je to potrebno.


"Pokazali smo da iako ne raspolažemo s avijacijom da kod partnera za domaće i operacije širom svijeta u mirovinskim misijama i zadacima uvijek možemo dobiti podršku", dodao je Mašović.

Čestitke OSBiH uputili su i iz NATO-a i Vojnog atašea SAD-a, a ministar odbrane BiH Sifet Podžić je kazao da je nakon mnogo dana vježbanja na karti i u simulacionom centru na Manjači danas uspješno završena akcija.


"Hvala Ambasadi SAD-a i Vojnom atašeu koji su nam pomogli da provjerimo realan element koji naše vojnike može zadesiti u mirovinskim operacijama sa saveznicima širom svijeta kada trebamo pozvati vazdušnu podršku. U projekciji OSBiH nismo planirali fiksna krila, ali smo u situaciji da širom svijeta možemo pozvati ovu pomoć. Vidjeli ste da su veze OSBiH kompaktibilne i sinhronizovane sa NATO-om te da smo pozvali pilote za zračnu podršku", pojasnio je Podžić.

Događaju je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je kazao da je današnja akcija značajna iz političkog karaktera koji je pokazao saradnju OSBiH i vojske SAD-a.

"Sve se to odvija u okviru onoga o čemu smo dugo pričali i o čemu ćemo još dugo pričati, a to je pristupanje Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo NATO, a druga stvar bez namjere da pametujem vojnicima, ovo danas što smo vidjeli je vrlo komplikovana vojna operacija. Pozvati avijaciju koja djeluje blizu vlastitih grupa, eliminiše ciljeve i na kraju smo imali demonstraciju izvlačenja povrijeđenih. Potvrdili smo da smo spremni za konkretnu saradnju sa vojskom SAD, a naše snage su pokazale da mogu iznijeti operaciju koja nije tako jednostavne", zaključio je Komšić dodavši da je ponosan kako su OSBiH odgovorile na današnji scenario poredivši ga sa realnim scenariom iz Afganistana kojeg je i sam vidio.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!