FOTO+VIDEO - Pogledajte rijetko viđene fotografije Tita, čovjeka koji je govorio: Neka bude Bosna

!

FOTO+VIDEO - Pogledajte rijetko viđene fotografije Tita, čovjeka koji je govorio: Neka bude Bosna

Objavljeno na dan 02.02.2020 - 13:56 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Josip Broz Tito bio je jugoslavenski revolucionar i državnik, koji je bio na različitim funkcijama od 1943. do smrti, 1980. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je vođa partizana.

Bio je simbol ujedinjenja, a njegova unutrašnja politika održavala je miran suživot naroda u Jugoslaviji. Stekao je dodatnu međunarodnu pažnju kao čelnik Pokreta nesvrstanih, zajedno sa Jawaharlalom Nehruom iz Indije, Gamalom Abdelom Naserom iz Egipta i Sukarnom iz Indonezije. Orson Welles jednom ga je nazvao "najvećim čovjekom na svijetu".

Tito je umro 4. maja 1980. godine, a sve do početka rata u bivšoj Jugoslaviji, svakog četvrtoga maja u 15:05 začule bi se sirene širom zemlje. U tom trenutku sav promet na ulicama bi se zaustavio, prolaznici bi stali, radnici na svojim radnim mjestima ustali u stav mirno, i tako bi država kolektivno odala počast svom najvećem vođi. 

I danas, 40 godina nakon smrti druga Tita, mnogi se s nostalgijom prisjećaju tih godina, smatrajući da smo u vrijeme SFRJ vodili jedan ljepši i dostojanstveniji život. 

Neki opet Tita smatraju za diktatora koji je svoje političke protivnike umio mudro skloniti, a zemljom vladati zahvaljujući demagogiji.

Mi vam danas donosimo rijetko viđene fotografije Maršala Tita koje su objavljene u knjizi "Tito ilustrovana biografija", koja je objavljena 1980. godine, nakon njegove smrti, u izdanju Jugoslovenske revije.
 
Podsjećamo vam i na video koji je prije par godina objavljen i u kojem Tito priča o svojim pogledima na Bosnu i Hercegovinu.

“Napravili smo federaciju. Kad može Hrvatska, neka bude Hrvatska. Kad može Srbija, neka bude Srbija. Kad može Crna Gora, neka bude Crna Gora. Pa neka bude i Bosna, bez obzira što to nije jedna nacija”, rekao je Tito.

Dodao je i kako je BiH bila kamen spoticanja između Srba i Hrvata: “Nećete ni jedni ni drugi, nego će Bosna bit’ Bosna. Pa neka bude republika bosanska. Mi smo to riješili kada smo počeli narodnooslobodilački rat.”
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!