FOTO+VIDEO - Ruska podmornica koja je potonula prije 30 godina ispušta visok nivo radijacije

U vodama Arktika

FOTO+VIDEO - Ruska podmornica koja je potonula prije 30 godina ispušta visok nivo radijacije

Objavljeno na dan 11.07.2019 - 08:07 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Norveški naučnici otkrili su da su nivoi radijacije 100.000 puta veći od normalnih u blizini sovjetske nuklearne podmornice koja je prije 30 godina potonula u vodama Arktika.

Podmornica “Komsomolec” potonula je 1989. u dijelu Barencovog mora koje se smatra jednim od najvećih svjetskih područja za ribolov. Zabrinutosti zbog kontaminacije iz nuklearnog reaktora podmornice još nije narasla do stvarne ekološke krize, a relativno novija očitavanja iz 2008. nisu pokazala da radijacija curi.

Međutim, sada se ispostavilo da jedan od tri uzroka vode uzeta sa podmornice ima nivoe radijacije 100.000 veće od normalne morske vode. Taj uzorak je uzet u blizini ventilacionog otvora koji povremeno izbacuje misteriozne oblake prašine. Naučnici vjeruju da ovaj otvor ima direktan kontakt sa reaktorom unutar olupine i da zagađenje izlazi van u impulsima.

- Rezultati su preliminarni. Ispitat ćemo detaljno uzorke kad dođemo kući. Nivoi koje smo otkrili ovdje iznose 100 bekerela po litru – rekla je Hilde Elise Heldal s norveškog Instituta podmorskog istraživanja, dodajući da nivoi radijacije ne prijete ribolovu i istraživanju u području.

Uzorci su uzeti u okviru zajedničke norveško-ruske ekspedicije koja je u subotu krenula sa sjevera Norveške. Na fotografijama potopljene podmornice vidi se zahrđala olupina kako leži na dubini od 1.700 metara. Pomalo jezivi snimak podijeljen je na društvenim mrežama.

Podmornica je, kako podsjeća RT, potonula 7. aprila 1989, nakon što je izbio požar u prostoriji u kojoj je motor. U incidentu je poginulo 42 od 69 članova posade. Preživjele su spasili norveški ribarski brodovi nakon što su više sati proveli na ivici smrti u zaleđenoj vodi. Ovo je jedna od najvećih tragedija u sovjetskoj pomorskoj historiji.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!