FOTO+VIDEO - Skupština Višegrada četnicima godinama odobravala novac iz budžeta

PODRŠKA VLASTI

FOTO+VIDEO - Skupština Višegrada četnicima godinama odobravala novac iz budžeta

Objavljeno na dan 14.03.2019 - 15:29 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Opština Višegrad godinama je iz budžeta izdvajala određene iznose za Ravnogorski četnički pokret čije je okupljanje i postrojavanje proteklog vikenda izazvalo brojne reakcije i osude, ali i pokretanje istrage u Tužilaštvu BiH.

To je posljednji put učinjeno u budžetu za ovu godinu. Pod stavkom "tekući grantovi neprofitnim subjektima" za Ravnogorski pokret izdvojeno je 500 KM.

Također i u općinskom budžetu za 2018. godinu za Ravnogorski pokret izdvojen je isti iznos, a slično je urađeno i u budžetima za 2017., 2016., 2015. te 2014. godinu.

Treba naglasiti da budžet Opštine Višegrad u konačnici usvajaju odbornici Skupštine, a u ovoj godini budžet je podržan velikom većinom odbornika.

Predsjedavajući Skupštine Opštine je Bilal Memišević iz SDA koji se o ovoj činjenici do sada nije oglašavao.

Tužilaštvo BiH je na temelju medijskih napisa, kao i dostavljenih prijava, formiralo predmet koji se odnosi na događaje koji su se zbili u nedjelju u Višegradu, odnosno u vezi s okupljanjem i postrojavanjem pripadnika Ravnogorskog pokreta.

"Prijave se odnose na kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145. KZ BiH. Predmet je dodijeljen u rad Odjelu 3 Tužilaštva BiH, a postupajući tužilac će zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Treba istaći i da je Vlada Kantona Sarajevo na elektronskoj sjednici donijela odluku da se Tužilaštvu BiH preda krivična prijava protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad kao organizatora obilježavanja godišnjice hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!