FOTO+VIDEO - Stotine migranata iz Krajine autobusima stiglo u Ušivak kod Sarajeva

ZAVRŠENO IZMJEŠTANJE

FOTO+VIDEO - Stotine migranata iz Krajine autobusima stiglo u Ušivak kod Sarajeva

Objavljeno na dan 11.12.2019 - 07:06 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Blizu 350 migranata sinoć je sa autobusima iz Vučjaka kod Bihaća deportovano u Ušivak u Hadžićima gdje je planirano da borave tokom zime do osposobljavanja kasarne u Blažuju.

Jake policijske snage osiguravale su dolazak migranatana ovom lokalitetu. Reporter portala Klix.ba javio je da je sve prošle bez incidenata. Samo tri autobusa prvobitno su ušla u krug kasarne Ušivak, dok su pet autobusa zaustavljeni u Hadžićima. Ipak, i oni su nakon toga transportovani u kasarnu Ušivak.

Kolona autobusa s migrantima danas je krenula iz Vučjaka, preko Bosankog Petrovca, Ključa, Mrkonjić Grada, Jaca, Donjeg Vakufa, Viteza, nakon čega su autoputem A1 Zenica - Sarajevo doputovali do Jošanice, a onda i do Hadžića.

Mjesecima je nekoliko stotina migranata živjelo u nehumanim uslovima improvizovanog kampa Vučjak, nakon što su zvaničnici Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća odlučili sa izmjestiti migrante sa gradskih ulica.

Plan izmještanja migranata s Vučjaka i zatvaranja divljeg migrantskog kampa trajao je duži period, a nailazio je na različite opstrukcije. No, posljednjim dogovorom minista sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera USK Mustafe Ružnića dogovoreno je da početkom ove sedmice krene akcija izmještanja 350 osoba.

Iako je deportacija bila zakazana za ponedjeljak, odgođena je za dan poslije. Tako je danas, oko 12 sati, sedam autobusa u pratnji policije stiglo u kamp Vučjak.

Za postupak izmještanja angažirano je više od 100 policijskih službenika, medicinski timovi Doma zdravlja Bihać, volonteri kantonalne i gradske organizacije Crvenog križa i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

"Izmještanju ovih ljudi u Sarajevu prethodili su zdravstveni pregledi i podjela prehrambenih obroka. Možemo konstatovati da je zdravstvena situacija prilično dobra, s obzirom da je evidentirano nekoliko slučajeva scabiesa (šuge) i prehlade. Najvažnije je istaći da sve protiče prema planu, bez ijednog incidenta", rekla je ministrica zdravstva, rada i socijalne politike USK-a i članica Operativne grupe Nermina Ćemalović uoči polaska migranata.

Dio migranata će samo privremeno boraviti u Ušivku s obzirom da će za nekoliko dana u funkciji biti i kasarna u Blažuju.

Ovim potezom skinut je dio tereta sa Unsko-sanskog kantona koji je najviše osjetio pritisak i borbu sa migrantskom krizom. Sada će se vlasti u Kantonu Sarajevo morati baviti osiguranjem bezbjednosti građana, ali i migranata te im osigurati hranu, odjeću i smještaj dostojan čovjeka kakav nisu imali na Vučjaku.

Trenutno su u BiH migranti smješteni u nekoliko prihvatnih centara poput onih u Miralu i Biri na području USK, zatim u Salakovcu na području HNK, te Ušivku u Kantonu Sarajevo.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!