FOTO+VIDEO -  Talentovani Bišćanin sa elektro punk bendom osvaja evropsku scenu

ZA NJIH ĆE SE TEK ČUTI

FOTO+VIDEO - Talentovani Bišćanin sa elektro punk bendom osvaja evropsku scenu

Objavljeno na dan 20.02.2020 - 08:13 | Izvor: USKinfo.ba | srpskainfo.com


Elektro pank grupa „Monitors“ relativno je mlad sastav za koji će se u BiH tek čuti, ali koji jedinstvenim muzičkim izrazom članova kroz pjesme već „diže prašinu“ na evropskoj sceni.

Kako kažu njegovi članovi, bend je zasnovan na prijateljstvu, a rođen je iz tri kulture, među kojima je i bosanskohercegovačka. 

Naime, jedan od članova je basista Emil Balić, porijeklom iz Bihaća s adresom u Parizu, čiji je otac Fuad svojevremeno svirao klavijature u bihaćkom bendu „Okus meda“.

Upravo on je uz prijatelja i glavnog vokala benda Krisa Remika iz Liverpula osnovao „Monitors“, a nedavno im se pridružio veoma talentovani bubnjar francusko-italijanskog porijekla Feodor Trota.

Muzika „Monitorsa“ je prožeta različitim stilovima i utjecajima, od elektro i tehno zvuka poznatih di džejeva kao što su Pol Kalkbrener, Dasti Kid, Solomun, preko roka i alternativne muzike bendova kao što su „LCD Saundsistem“, „Depeš Mod“, „Soulveks“, „MGMT“, no oni, kako naglašavaju, žele ipak kreirati nešto originalno i svoje.

Bend je do sada izdao jedan EP sa 5 pjesama i već imaju lijep odjek na vebzinovima u Francuskoj, Engleskoj, Kanadi i u Americi. Prije toga su objavili prve tri pjesme – „Autodafe“, „Russian Dolls“ i „Encore“, a podijeljene reakcije izazvao je njihov posljednji, aktuelni singl „No Irish, No Blacks, No Dogs“, koji se odnosi na neke aktuelne političke teme.

– Ova pjesma je inspirisana plakatima koji su bili postavljeni u dvorištima nekih engleskih porodica tokom 50-ih i 60-ih godina. Takvi plakati su jasno pokazivali neshvatljiva trvenja među ljudima te epohe, a naročito dubok jaz i sukob koji je carovao između Britanaca i Iraca. Taj naziv smo izabrali zato što ti istorijski događaji i te kako podsjećaju na današnja društvena kretanja u Evropi. 

Osjećamo da u mnogim zemljama postoji naelektrisana atmosfera, i da ljudi traže načina da jednostavno negdje „ispucaju“ tu naelektrisanost, nekada ne razmišljajući o posljedicama. Tu naelektrisanu atmosferu mi osjećamo i razumijemo. Ne možemo je ignorisati. Mnogi mračni ideali za koje smo mislili da su zakopani izranjaju na površinu. Imamo osjećaj da je sve više i više ekstremno, bilo da se radi o dobrim ili lošim namjerama. To nas na neki način zabrinjava. Zato često osjećamo potrebu da to izrazimo kroz našu muziku. I način na koji se izražavamo je taj da umjesto da pošaljemo poruku, mi više želimo da postavimo određen broj pitanja. Da probudimo svijest i interes za određene teme – kaže Emil Balić.


Dodaje da bend ne obrađuje samo političke i društvene teme, već da imaju i dobre pjesme za feštu i veselje, a ozbiljan pristup pokazuje i ono što ide “iza” muzike, poput fotografija, produkcije…

Balić je rastao uz muziku „Bijelog dugmeta“, Dine Merlina, „Divljih jagoda“ i sa njihovim bubnjarem Naskom, koji je inače školski drug njegovog oca.

– Moj otac je svirao s gitaristom Sejfom Duratovićem, basistom Kemalom Gakovićem, te bubnjarom Zlatkom Pečenkovićem Pecinom, a nastupali su i sa Alenom Islamovićem. Tada sam bio mali i od tada se rodila moja ljubav prema muzici. Uvijek sam bio na bini s mojim drugarima Erkom, koji je sada u grupi „Barbarela“, i Igorom koji je danas isto muzičar. Mama mi je iz Banjaluke i profesorka je literature, tako da sam i sa te strane naslijedio ljubav prema pisanju, umjetnosti i slikanju – govori mladi muzičar, koji u Francuskoj radi i kao producent, aranžer, te di džej u stilu dip-hausa, tehno i elektro muzike.

Velika želja i san „Monitorsa“ jesu koncerti u BiH i regionu, ali im za sada nedostaju profesionalni kontakti kako bi to bilo urađeno kvalitetno. Sada najviše sviraju u Parizu, Strazburu, Remu i Bordou, a ovog proljeća će ih čuti i publika u Londonu.


TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!