FOTO+VIDEO - To što Bihać dotiče, BiH ne zanima?!

USK

FOTO+VIDEO - To što Bihać dotiče, BiH ne zanima?!

Objavljeno na dan 19.04.2019 - 08:56 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Zar o zaključcima jednog gradskog vijeća treba raspravljati Parlamentarna skupština BiH, tim više jer u njima stoji da su oni obavezali političke predstavnike s tog područja BiH da se bave ovom temom”, poručila je predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH Borjana Krišto (HDZBiH), nakon što sjednica o migrantskoj krizi nije ni održana.

ENTIĆ: MIGRANTI SE SVE VIŠE KREĆU PO NEUMU / ADNAN DEMIĆ

A šta o tome misle u lokalnim zajednicama? Predsjednik Općinskog vijeća Neum Vinko Sentić (HDZBiH) kaže da migranti posljednjih mjeseci preko Neuma pokušavaju doći do Hrvatske. Posebno su česti na lokalitetu Oskorušnice u blizini Metkovića. Riječ je o, kako navodi, “divljem prijelazu”, koji je za ovakve grupe idealan.

Stara matrica

- Obično su to, prema saznanjima kojima raspolažemo, grupe od deset ili 15 migranata. Šta će se dalje raditi po ovom pitanju, ne znam. Mi ćemo svakako učiniti sve što je do nas da se to spriječi. Apelujem na nadležne granične službe da reagiraju, ističe Sentić, posebno zabrinut što su se migranti u Neumu pojavili u vrijeme turističke sezone, koja na moru praktično počinje već 15. marta.

- Nikako nije dobro da se rute otvaraju u HNŽ-u, a posebno ne kroz Neum. To je jedini primorski grad u BiH, vrijeme je turističke sezone, mi i ove godine očekujemo milijun noćenja i zbog toga bi poželjno bilo sve to spriječiti. Službe moraju kontrolirati sve prijelaze, smatra Sentić.

Riječi Borjane Krišto za njega su tek jedna od izjava karakterističnih za BiH “i odavno svima poznate”.

- Nešto što druge tišti, a tebe ne dotiče, izgleda nikoga ne interesira. Stara je to matrica. Problem je za sve. Nekad su govorili da ratovi nisu njihovi, podsjeća Sentić.

Predsjednik Udruženja turističkih radnika Neuma Davor Krešić nikada, tvrdi, u Neumu nije susreo migranta ili grupu njih.

- Trenutno ih nema i mislim da ih neće ni biti, misli on.

Nije zabrinut ni za sigurnost stanovništva i objekata u Neumu.

- Ovdje se nikom te radnje ne isplate. Svatko svakoga poznaje, malo je ovo mjesto i to se nikom ne bi isplatilo. Neum je najsigurnije mjesto u BiH. Prometno smo izolirani i okruženi granicama, dodaje, uz odbijanje da komentariše ponašanje državnih parlamentaraca: “Ne znam šta je navedeno u zaključku Gradskog vijeća Bihać”.

Državni poslanik SDP-a Saša Magazinović smatra da o problemu s kojim se suočava Bihać itekako treba raspravljati i državni Parlament.

- Nije to problem Bihaća, već cijele BiH. Sa zaključcima Gradskog vijeća Bihać lakše i bolje možemo upravljati migrantskom krizom. Problem svake sredine je i problem BiH. U svim slučajevima itekako treba voditi računa o stavovima lokalne zajednice, ističe on.

Političari nemaju razumijevanja za one koji žive daleko ispod njihovih standarda, potvrđuju nam i mještani iz okoline Tuzle.

- Niko nigdje ne pita za nas, pogotovo u parlamentima. Još gazimo makadam i nikad ništa nismo dobili. Što se tiče političara, niti me šta pitaju niti ja njih, tako da dođemo jedan - jedan. Živim od 500 maraka penzije, a kada bi trebalo da idem u dom za starce, što je 1.500 KM mjesečno, niko mi to ne bi nadomirio, ni država ni općina. Moji sinovi su otišli za boljim životom, šta će ostajati ovdje na dunumu zemlje, priča za TV1 Franjo Kovačević, 75-godišnjak iz Ljubača kod Tuzle.

Gradsko vijeće Bihać donijelo je niz mjera koje su uzalud predložili i državnim parlamentarcima. Razočarenje u Krajini je ogromno. Predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać Davor Župa (DF) u Krištinoj izjavi ne vidi problem. Smatra da su zaključci Gradskog vijeća spomenuti u smislu jedinog pristiglog materijala.

- Bezbroj puta je ponovljena ta konstatacija da ključ problema ne leži na lokalnim vlastima nego na višim nivoima. Ipak, mi osjećamo odgovornost i ne možemo da ne radimo ništa. Pokušavamo skrenuti pažnju odgovornih, usmjeriti aktivnosti na terenu i probuditi osjećaj odgovornosti kod državnih organa, koji bi se trebali baviti ovim problemom. Bez njih se ne može očekivati da će se ovo riješiti. Jedna od mogućnosti jeste i zatvaranja kampa Bira, da gradonačelnik po zaključku pošalje inspekciju. Ali, sve su to neki potezi koji ne rješavaju problem. Preferiramo ona rješenja do kojih je moguće doći dijalogom i razumijevanjem koji, ako ne rješavaju problem, barem olakšavaju sve one štetne posljedice koje građani Bihaća trpe zbog migrantske krize. Kao rezultat svih ovih pritisaka nadamo se da će se iznaći neko neutralno rješenje, neka lokacija van grada za kolektivni smještaj migranata pod nadležnošću i odgovornošću državnih organa, naglašava Župa.

ŽUPA: ČINIMO SVE ŠTO MOŽEMO NA LOKALNOM NIVOU / FAHRUDIN BENDER

U HDZ-u 1990 Bihać smatraju da potenciranje “šta je ko rekao” dovodi do konfuzije, a ne rješavanja problema.

- Zabrinjavajuće je da predstavnici viših nivoa vlasti nikako ne dolaze u Bihać. Ne zanima ih da vide u kakvoj smo situaciju, a kamoli da nađu kakvo rješenje. Oni su pokazali da ne žele ništa pokrenuti u USK-u, pa tako ni legalne migrantske tokove. Sve veći broj migranata je problem i cijele Evrope, tako da mi ne možemo ni stavljati neke zamjerke sebi ovdje na lokalnom i kantonalnom nivou, gdje su ovlaštenja i mogućnosti minimalne. Jedino konkretno bilo bi zatvaranje granica prema Srbiji, sve ostalo je demagogija. Migrante ne možemo ostaviti da sami hodaju, a kad su objekti u pitanju, nismo imali boljih opcija. Mi te ljude ne smijemo tretirati kao životinje, trebamo im pomoći koliko možemo. Ako bi se zatvorili kampovi, oni će doći u grad i praviti još veće probleme. Mi u USK-u, svih nacija i naroda, moramo se držati skupa i svima poručiti da nećemo dozvoliti da budemo potlačeni, govori Mladen Šantić, predsjednik HDZ-a 1990 Bihać.

Radikalni potezi

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić napominje da su u svim zemljama kroz koje prolaze migranti problem kojem su te države pristupile strateški.

- Samo je BiH pustila da se dva mala grada godinu sama guše u tom problemu. Kada je zakazana sjednica Parlamenta BiH, nadao sam se konkretnim zaključcima i da će se državne institucije konačno uključiti, ali naišli smo ponovo na zatvorena vrata. Kapaciteti prihvatnih centara su puni, a svaki dan dolaze novi migranti. Bira je neprihvatljiva zbog lokacije i Gradsko vijeće je dalo rok od tri mjeseca, a Operativni štab za pitanja migracija Vlade USK-a rok od mjesec da se Bira izmjesti ili će biti zatvorena. Sve vrijeme vodili smo se humanim pristupom, uvažavali međunarodne konvencije i ljudska prava, čuvali obraz ove države, ali zbog ignorantskog odnosa i sveukupne situacije, došli smo do zida i sad su prava naših građana ugrožena. Ubrzo će nas primorati na radikalne poteze, zaključuje Fazlić.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!