FOTO+VIDEO - U Sarajevu se prodaje kombi kojeg je koristila jugoslovenska milicija: Priča jednog oldtimera

RIJEDAK PRIMJERAK

FOTO+VIDEO - U Sarajevu se prodaje kombi kojeg je koristila jugoslovenska milicija: Priča jednog oldtimera

Objavljeno na dan 09.03.2020 - 06:54 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Armis Mašić osim što je direktor Muzeja Art kuća sevdaha veliki je ljubitelj starina. U svom dvorištu ima nekoliko starih automobila ali i IMV-ov 1600 kombi iz sedamdesetih godina. Kombi je trenutno na prodaji.

Ovaj primjerak vrlo rijetko možete vidjeti kako i na izložbama oldtimera, tako i na ulicama našeg grada jer je ovaj kombi sedamdesetih godina koristila jugoslovenska milicija.

Kombi je proizvodila Industrija motornih vozila Novo Mesto, a Mašić ga je kupio 2012. godine od bivšeg milicionera iz Vareša.

"Ja sam taj kombi kupio od jednog starog dede u Varešu. 

On je bio milicioner u bivšoj državi i vjerovatno je on taj kombi sačuvao iz tog vremena. Kasnije ga je prefarbao u crveno, vjerovatno da se ne bi vidjelo da je to milicijski kombi. Kasnije sam ga restaurirao i vratio u prvobitno stanje", rekao nam je Armis Mašić.

Ovaj raritet je 2017. godine korišten za potrebe snimanja serije "Alija" i od tada Mašiću stoji ispred kuće. Budući da ga ne može koristiti za svakodnevne potrebe Mašić ga je odlučio prodati.

 "Ja jako volim stara vozila, imam Zastavu 750, Golf 1, Golf 2, Audi 100 cc, motor APN 4 Tomos, motor Vespa Piagio na pedale i kombi Volkswagen T1. IMV-ov kombi je u voznom stanju i za njega posjedujem sva potrebna dokumenta. Odlučio sam ga prodati jer mi je višak u mom skromnom voznom parku", kazao je Mašić i dodao kako osim starih vozila skuplja i stare stvari koje su vezane za našu bosansku tradiciju.

Kombi koji Mašić prodaje je 1972. godište, a restauriran je u augustu 2019. godine. Na njemu su još uvijek originalne sirene i rešetke, a umjesto klupe koja je korištena za prebacivanje zatvorenika, sada se nalaze sjedišta.

Foto: I. Š.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!