FOTO-VIDEO: Udruženi poduhvat - Autoprevoznici i taksisti iz RS-a dovoze migrante pred USK, vrijeđali i ekipu USKinfo.ba

Migrantska kriza

FOTO-VIDEO: Udruženi poduhvat - Autoprevoznici i taksisti iz RS-a dovoze migrante pred USK, vrijeđali i ekipu USKinfo.ba

Objavljeno na dan 14.08.2020 - 15:06 | Izvor: USKinfo.ba |


Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini, tačnije Unsko-sanskom kantonu traje već više od dvije godine.

Da su Krajišnici ostali sami u borbi sa ovim globalnim problemom do sada se pokazalo kroz stotinu primjera.

Linija vozom stopirana je zbog epidemije koronavirusa. Do tog trenutka, najviše migranata na prostor USK-a dolazilo je upravo tim prevoznim sredstvom iz pravca Sarajeva.

Nakon toga pojačan je pritisak kod Ključa, gdje je granica Unsko-sanskog kantona sa RS-a. Nažalost, opet je riječ o autoprevoznicima iz Sarajeva.

Iako se migranti ne žele zadržati ni u ostatku Federacije, ni u RS-u, već upravo u sjeverozapadnom dijelu BiH, odnosno Krajini, te iz tog dijela pokušati prelazak državne granice sa Repulikom Hrvatskom, svakog dana iznenađuje bahatost ostatka BiH prema USK-u.

Ekipa USKinfo.ba vraćajući se sa zadatka, iz Banja Luke, u utorak 11.08. u poslijepodnevnim satima, na entitetskoj liniji naišla je na "zanimljiv" događaj. Autobus, tri taksija i nekoliko privatnih vozila dovezli su migrante skoro do same entitetske linije, a vozači ih u grupama preko brda uz cestu i kroz šumu usmjeravali u pravcu Bosanske Otoke, Bosanske Krupe i Bihaća.

Samo kilometar-dva prije nego što smo naišli na scene koje možete vidjeti na fotografijama, policijsko vozilo MUP-a RS-a je prošlo pored nas, dakle i pored prevoznika i velike grupe migranata i zaustavilo se prije same entitetske linije kako bi se uvjerili da će zaista migranti otići u pravcu USK-a, a ne se zadržati ili okrenuti natrag.

Bahatost prevoznika ne prestaje samim prevozom migranata, koje se tretira kao krivično djelo Krijumčarenje ljudi (barem kada hapsi Granična policija i MUP USK-a) već su otišli korak dalje, pa su vrijeđali i psovali našu ekipu. Budući da se nismo zaustavili, jedno taksi vozilo je krenulo za nama, ali je produžilo dalje, vidjevši da smo zaustavljeni od strane policije USK-a prilikom ulaska u Kanton. Budući smo bili u teretnom vozilu Caddy, pripadnici MUP-a USK-a su izvršili kontrolu kako bi se uvjerili da ne prevozimo migrante bez dokumenata, profesionalno odradili posao i pustili nas.

U cilju da dobijemo više informaciju o ovom događaju, kontaktirali smo policijsku stanicu Novi Grad, gdje nam je službenik ljubazno objasnio kako oni nemaju portparola i uputio da kontaktiramo PU Prijedor, kako bi nam oni dali informacije, budući da imaju portparola, odnosno osobu ovlaštenu za informisanje i kontakt sa medijma.

Na telefonski broj portparolke PU Prijedor koji smo pronašli na stranici MUP-a RS-a, niko se nije javljao.

Jedini ko je pristao govoriti o ovim i sličnim aktivnostima i iznijeti podatke koje ima, jeste portparol Uprave policije MUP-a USK-a, Ale Šiljdedić.


ZABRANJENO KOPIRANJE SADRŽAJA
Napomena o autorskim pravima za tekst ovog članka

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio (maksimalno trećinu) ovog autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal USKinfo.ba i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst!

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, i to samo uz dozvolu uredništva portala USKinfo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo:

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!