FOTO+VIDEO - Zastava još živi: Model NTV u Vojsci Srbije treba zamijeniti Pinzgauer i Puch

Beograd

FOTO+VIDEO - Zastava još živi: Model NTV u Vojsci Srbije treba zamijeniti Pinzgauer i Puch

Objavljeno na dan 01.06.2019 - 21:55 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Firma Zastava Auto, nekadašnji najveći proizvođač automobile na prostoru bivše Jugoslavije, prestala je postojati kada je kompaniju kupio Fiat i u Kragujevcu počeo montažu svog modela 500L.

U Kragujevcu su još neko vrijeme izrađivali privredna vozila sa znakom Zastave, no u maju 2017. godine firma Zastava Kamioni otišla je u stečaj.

Ni to nije bio kraj Zastave jer je od Zastava Kamiona nastala nova firma Zastava TERVO (terenska vozila) koja proizvodi namjenska vojna vozila.

Prije nekoliko dana Zastava TERVO je predstavio novo terensko vozilo Zastava NTV razvijeno u suradnji s beogradskim Vojnotehničkim institutom koje bi uskoro trebalo ući u serijsku proizvodnju.

Govoreći o novom terenskom vozilu Zastava NTV, v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović je istakao da je reč o vozilu koje zajednički razvijaju Vojnotehnički institut i fabrika Zastava TERVO.

"Vozilo je napravljeno u dvije varijante, po zahtjevu taktičkog nosioca Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije. Po svim karakteristikama u svjetskom je vrhu i apsolutno prevazilazi sve što je do sada za tu namjenu na raspolaganju Vojsci Srbije. Imamo namjere da zamijenimo vrlo široku flotu raznih starih vozila, kao što su Puch, Pinzgauer, kao i razna TAM-ova vozila. To je flota koja je već zastarjela i niti su karakteristike na sadašnjem zahtevanom nivou, niti je rentabilno u njih ulagati", rekao je dr Nenad Miloradović, v.d. pomoćnika ministra odbrane Srbije za materijalne resurse.

U kostrukcionom smislu, naglasio je Miloradović, izabrane su komponente i glavni podsistemi renomiranih svjetskih proizvođača najviše klase, a ostalo su uradili srbijanski inženjeri, stručnjaci i radnici u preduzeću Zastava TERVO.

"U konstruktorskim ispitivanjima vozila su prešla više od 2.000 kilometara. Vozilo ulazi u završna ispitivanja radi uvođenja u flotu, i očekuje se da se taj proces završi prije kraja ove godine i da se uđe u 'nultu seriju', odnosno opremanje Vojske Srbije", istakao je Miloradović.

Zastava NTV je napravljena u dvije verzije – kombi 8+1 i teretno vozilo kamion 2+1 s dodatnih osam mjesta u tovarnom sanduku. Vozilo je namijenjeno za teške terenske uslove, ima pogon 4x4, uz dodatnu nosivost od 1.400 kilograma plus 1.700 kilograma vuče dodatnog sredstva. Planirane su i razne vrste nadogradnji za potrebe jedinica, službi i rodova Vojske Srbije, objavljeno je na stranici Ministarstva odbrane Srbije.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!