FOTO - Vildana Alibabić objavila: Koliko ima komisija u institucijama USK-a i koliki novac uzimaju - Taj novac traži za poljoprivredu!

Zastupnica Naše stranke

FOTO - Vildana Alibabić objavila: Koliko ima komisija u institucijama USK-a i koliki novac uzimaju - Taj novac traži za poljoprivredu!

Objavljeno na dan 14.10.2019 - 09:39 | Izvor: USKinfo.ba | Facebook


Zastupnica Naše stranke u Skupštini USK-a, Vildana Alibabić, objavila je zanimljiv status na društvenoj mreži Facebook. Naime, profesorica Alibabić je objavila spisak komisija koje djeluju pri institucijama USK-a, odnosno podatke o komisijama, broju članova i naknadama za institucije koje su dostavila podatke. Sadržaj prenosimo u cjelosti.

Vildana Alibabić: Poslaničko pitanje o komisijama u institucijama USK; Tražim ovaj milion za poljoprivredu!

Na I redovnoj Skupštini USK (06.03.2019.) postavila sam zastupničko pitanje: ''... o broju i vrsti komisija u Vladi, ministarstvima, i u svim kantonalnim institucijama,....''. Odgovore sam prema članu 192, Poslovnika Skupštine trebala dobiti u roku od 15 dana, ali tokom dva mjeseca, dobila sam odgovore od 15 institucija, pa sam na IV red. sjednici (21.05.2019.) ponovila pitanje. Do danas, stigli su odgovori od 34 institucije (trebalo je od 60+3), a jedino je Ministarstvo zdravstva proslijedilo pitanje institucijama za koje je nadležno. Vlada USK i svih 9 ministarstava dostavili su odgovore, Skupština USK nije.

U tabelama ispod pokušala sam na najjednostavniji način prikazati pregled formiranih komisija i traženih odgovora, s tim da je potrebno istaknuti (pohvaliti) Ministarstvo finansija (2 komisije -K), Ministarstvo za pitanja boraca (6K), Ministarstvo PVŠ (11K) i MUP (6K), gdje se komisije ne plaćaju. U MUP se plaća samo Komisija za izvođenje predavanja o sigurnosti saobraćaja, 30 i 40 KM po članu komisije, a troškove uplaćuju kandidati. U Upravi za inspekcijske poslove, Zavodu za prostorno uređenje i planiranje, Zavodu za pružanje besplatne pravne pomoći i Veterinarskom zavodu USK, kao ni u devet zdravstvenih institucija nema komisija.

Temeljem odgovora može se zaključiti da neki vrlo dobro zarađuju kroz rad u komisijama u radno vrijeme. Na način kako su institucije dostavljale odgovarale, nemoguće je izračunati koliko se troši na rad komisija, ali na primjer ZZO daje na komisije cca 85.000 KM, Dom zdravlja Sanski Most cca 50.000, u Ministarstvu obrazovanja cca 375.000 KM. Kad bi sve institucije detaljno dostavile podatke sigurna sam da se radi o iznosu koji je blizu milion maraka. Nije problem plaćanja rada u komisijama, smatram da svaki rad treba nagraditi, ali se trebaju plaćati samo komisije koje rade izvan radnog vremena i na način da se procjeni vrijednost rada.

Članstvom pojedinaca u tijelima koje osnivaju organi vlasti omogućena je ''sistemska korupcija'' ili sistemska greška i ove greške treba ispravljati. Jedan od zadataka Ureda za borbu protiv korupcije koji se treba formirati kad se usvoji ''Zakon o porijeklu imovine'' biće i ovo pitanje.

Pokrenuću inicijativu da Vlada i Skupština donesu propis kojim će se definirati kriteriji i način evaluacije rada u komisijama, da komisije budu plaćene po vrijednosti rada, te da se ograniči članstvo pojedinca u više tijela koja se formiraju. Ova inicijativa mora krenuti od Skupštine i skupštinskih poslanika koji su raspoređeni svi, u najmanje dvije komisije i za održavanje sjednica komisija dobiju bruto iznos od 130 KM.

Dodatno treba tražiti izmjenu Poslovnika Skupštine ili donošenje akta kojim će se moći sankcionirati rukovodioci institucija koji ne odgovaraju na poslanička pitanja, jer prema sadašnjem članu 191 i 192 Poslovnika, nisu propisane sankcije za takve rukovodioce.
Istražiću pravnu mogućnost da pokrenem postupak sankcije za sve rukovodioce koji nisu odgovorili na ovo zastupničko pitanje. Bude li bilo kakva pravna opcija, pokrenuću postupke odgovornosti, stoji u izlaganju profesorice Alibabić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!