FOTO - Zbog divljih deponija u BiH se pojavile nove vrste komaraca koje prenose opasne bolesti

BiH

FOTO - Zbog divljih deponija u BiH se pojavile nove vrste komaraca koje prenose opasne bolesti

Objavljeno na dan 20.09.2019 - 09:05 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


SMedia je uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine relizovala Projekat o uticaju divljih deponija na pojavu novih vrsta komaraca.

Naime, locirano je više stotina divljih deponija u tri kantona, Kanton Sarajevo, Hercegovačko-neretvanski kanton i Tuzlanski kanton.

Stručnjaci su izradili interaktivnu mapu divljih deponija. Istraživanje je pokazalo da stanovništvo u našoj zemlji ima veliki strah od zaraznih oboljenja koja im prijete, ali ne znaju kako se zaštiti od bolesti koje šire insekti, a naročito komarci, piše INS.ba.

Eminentni profesori koji su radili na Projektu, dekan veterinarskog fakulteta prof. dr. Nihad Fejzić i prof. dr. Jasmin Omeragić kažu da su u blizini deponija otkrili desetine različitih vrsta komaraca, a koji su prenosnici opasnih bolesti po stanovništvo (Tabela).

Vrste komaraca

Vrste komaraca

Profesori Veterinarskog fakulteta u Sarajevu sa studentima su proveli istraživanje, na više lokacija u tri kantona postavljali su hvataljke za komarce, a nakon toga u laboratoriji analizirali vrste komaraca koje su pronašli (Slika).

Stoga je u okviru ovog projekta izrađen program kontrole komaraca prilagođen situaciji na terenu, sa prijedlogom mjera koje se odnose na sanaciju područja, te su date smjernice iz oblasti zaštite okoliša o značaju pravilnog odlaganja otpada u prevenciji oboljenja koja prenose komarci.

Projekat su prezentovali na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Zaključeno je da je povećanjem broja divljih deponija došlo i do pojave novih vrsta komaraca koji su prenosnici različitih bolesti i čiji ubodi mogu biti opasni po zdravlje ljudi.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!