Fotografije NASA-e: Irma Karibima promijenila boju

SAD

Fotografije NASA-e: Irma Karibima promijenila boju

Objavljeno na dan 13.09.2017 - 11:03 | Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net


Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografije koje najbolje prikazuju posljedice uragana Irme, koji je opustošio Karipske otoke i uništio toliko biljaka da su otoci promijenila boju.

Barbuda, Angvila, Djevičanski otoci i Kuba pogođeni su najvećim olujama, a neki od otoka prijavili su da je uništeno i oštećeno 90 posto teritorije, prenose mediji.

Kathryn Hansen iz NASA-e izjavila je da su otoci promijenili boju tako da više nisu zelena nego smeđa.

To se, kako je objasnila, dogodilo jer su vjetrovi koji su puhali do 300 kilometara na sat počupali drveće i biljke. Ostatak biljaka koji je preživio Irmu boju je promijenio zbog velike količine nanesene soli.


"Izolacija, zbog koje su otoci nekada bili raj za odmor, sada ih je pretvorila u haotičnu noćnu moru", naveo je AP.

Uragan je nosio krovove sa kuća, napravivši veliku štetu i poplave na Karipskim otocima.

Irma, najsnažniji uragan na Atlantiku otkako postoje mjerenja, usmrtio je 25 osoba na četiri otoka - Svetom Martinu, Svetom Bartolomeju, Antigvi i Barbudi.

Poplavljena je i kubanska prijestolnica Havana, gdje je poginulo deset osoba. Nakon toga, uragan je pogodio i SAD, gdje su također zabilježene žrtve.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!