Francuska donirala BiH sistem za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem

POMOĆ U BORBI

Francuska donirala BiH sistem za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem

Objavljeno na dan 10.07.2020 - 07:16 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nedeljko Jović i ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson potpisali su jučer sporazum o donaciji sistema EVOFINDER u okviru jačanja saradnje u oblasti unutrašnje sigurnosti, a posebno borbe protiv krijumčarenja vatrenog oružja, municije i eksploziva.

Taj sistem za balističko prepoznavanje omogućava analizu municije i oružja, njihovu provjeru u zajedničkoj bazi podataka i eventualno poređenje slučajeva u cijeloj Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Donacija predviđa i dodjelu materijala za pristup i korištenje svih policijskih agencija u zemlji, a kasnije će biti moguće vršiti i međunarodnu razmjenu podataka s drugim zemljama koje raspolažu istom vrstom materijala.

"Ta donacija za sigurnosne agencije u BiH olakšat će rad službenicima i već sada jača bilateralnu saradnju u oblasti sigurnosti, što je u potpunosti dio francuske strategije za zapadni Balkan usvojene u aprilu 2019. godine", kazao je Rousson.

Zamjenik ministra Jović zahvalio je ambasadoru Roussonu i Vladi Francuske za donaciju te naglasio da će oprema dodatno ojačati forenzičke kapacitete policijskih agencija u BiH, a posebno u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!