Frontmen Iron Maidena Bruce Dickinson dobitnik priznanja Počasni građanin Sarajeva

JEDNOGLASNA ODLUKA

Frontmen Iron Maidena Bruce Dickinson dobitnik priznanja Počasni građanin Sarajeva

Objavljeno na dan 31.10.2018 - 13:32 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je jednoglasno odlučilo da priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva dodijeli Bruceu Dickinsonu, frontmenu Iron Maidena i solo umjetniku.
Udruženje umjetnika Concept Media predložilo je ovog engleskog pjevača za nagradu, a vijećnici su prihvatili. 

Dickinson je 14. decembra 1994. godine održao koncert u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu koje je bilo opkoljeno. Bruce je s bendom u Sarajevo doputovao iz Splita kamionom humanitarne organizacije Serious Road Trip. U Sarajevu su bili četiri dana. Organizator koncerta je bio UNPROFOR u saradnji s lokalnim kulturnim ustanovama. 

Koncert je održan kao posljednji na svjetskoj turneji kojom je promovisan album "Balls to Picasso". Obišli su i sirotište, napravili manji koncert u vatrogasnom domu i priredili zabavu za domaćine i vojnike UNPROFOR-a.

"Koncert koji je ljudima vratio nadu i koji ih je uvjerio da nisu sami. Koncert koji je donio dašak mira u razoreni grad. Bruce je, zajedno sa svojim bendom, Sarajkama i Sarajlijama podario koncert u koji i danas rijetko ko može povjerovati. Ali im je podario i nešto mnogo važnije. Vratio im je nadu i poručio im da nisu sami na svijetu. I ljudi su mu povjerovali. Za neke je ovaj koncert bio početak kraja opsade, znak da dolazi bolje vrijeme u kojem će ti momenti mira biti konstanta i u kojem ćemo se moći i sjećati upravo tog koncerta te uvjeravati potencijalne sagovornike da se to stvarno desilo", navelo je Udruženje umjetnika Concept Media u prijedlogu.

Koliko je ovaj koncert bio značajan svjedoči i činjenica da je pretvoren u dokumentarni film "Scream for Me Sarajevo" režisera Tarika Hodžića. Film je sniman 2015. godine, a objavljen je 2016. godine te je osvojio tri nagrade Sarajevo Film Festivala te brojne druge nagrade. Za potrebe snimanja Bruce Dickinson se vratio u Sarajevo 21 godinu nakon koncerta te je u gradu boravio nekoliko dana. 

Dickinson je napisao knjigu "What Does This Button Do?" u kojoj spominje upravo svoj boravak u opkoljenom Sarajevu.

Priznanje "Počasni građanin Grada Sarajeva" Dickinsonu će biti dodijeljeno 25. novembra.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!