Gaza: Izraelske snage za šest mjeseci ranile 30 novinara i 263 djece

PODACI UN-A

Gaza: Izraelske snage za šest mjeseci ranile 30 novinara i 263 djece

Objavljeno na dan 10.09.2019 - 10:47 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


Visoka komesarka Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Michelle Bachelet je izjavila da su izraelske snage sigurnosti u Pojasu Gaze u posljednjih šest mjeseci ranile 30 novinara, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju na sjednici UN-a u Ženevi, Bachelet je podsjetila da je Vijeće za ljudska prava UN-a 22. marta usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje Izrael.

- Tokom tog perioda, na okupiranom palestinskom teritoriju nastavljena su ozbiljna kršenja međunarodnog prava, uključujući i dešavanja na velikim građanskim protestim u Gazi - rekla je Bachelet.

Podsjetivši da Palestinci od 30. marta 2018. godine na granici Pojasa Gaze i Izraela organizuju mirne demonstracije "Marš za veliki povratak", naglasila je da izraelske snage sigurnosti na demonstrante izvode napade suzavcima, vodenim topovima, ali i bojevom municijom.
Istakla je kako su žrtve izraelskih napada nerijetko mladići, ali i djeca, kao i novinari i medicinski radnici.

"Prvi dojmovi pokazuju da su ti ljudi ubijeni u okruženju bez opasnosti po život ili ozbiljne povrede", dodala je Bachelet.

Napomenula je da su izraelske snage samo tokom prve godine protesta ubile 189 palestinskih demonstranata, izrazivši posebnu zabrinutost zbog ranjavanja 263 djece bojevom municijom.

Palestinci od 30. marta na granici Pojasa Gaze i Izraela organizuju mirne demonstracije "Marš za veliki povratak". Demonstranti traže povratak na teritorije s kojih su protjerani, kao i ukidanje blokade Gaze uvedene 2006. godine. U intervenciji izraelskih vojnika na mirnim protestima od početka godine je ubijeno preko 200 Palestinaca.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!