Gazibara Osman presudom Kantonalnog suda u Bihaću oglašen krivim

USK

Gazibara Osman presudom Kantonalnog suda u Bihaću oglašen krivim

Objavljeno na dan 22.11.2021 - 07:54 | Izvor: USKinfo.ba |


Kantonalni sud u Bihaću proglasio je krivim Gazibara Osmana zbog krivičnog djela Organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlaštenja i Krivotvorenje službene isprave. Prvostepenom presudom izrečena je uvjetna osuda kojim je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine sa rokom kušnje od 5 (pet) godina, te je optuženom utvrđena obaveza plaćanja troškova krivičnog postupka.

Tužilaštvo je u ovom predmetu podiglo optužnicu protiv: Okić Sanela, Šantić Ante, Redžepović Asima, Ibrahimpašić Mustafe, Mušić Sanela, Mušić Adnana, Okić Arifa, Krkalić Nurfeta, Murić Sanela, Gazibara Osmana i  dvije pravne osobe „Ortho medicco“ d.o.o. Cazin i Bauerfeind d.o.o. Bihać, kojom se optuženi terete za krivična djela organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i  krivotvorenje službene isprave. Naime, optuženi su djelujući kao grupa za organizovani kriminal pribavljali lične podatke pacijenata sa utvrđenim dijagnozama temeljem kojih su pacijenti mogli ostvariti pravo na ortopedsko pomagalo iako kod tih pacijenata nije postojala stvarna potreba za nabavkom ortopedskog pomagala, a niti su ortopedska pomagala izrađena, pa su tako fiktivne usluge nabavke i izrade ortopedskih pomagala fakturisali prema Zavodu zdravstvenog osiguranja USK.

Tužilaštvo je cijeneći činjenične okolnosti počinjenih krivičnih djela prihvatilo sporazum o priznanju krivnje iniciran od strane branioca optuženog Gazibara Osmana, jer se optuženi sporazum između ostalog obvezao na saradnju sa Tužilaštvom u smislu da će svjedočiti u predstojećem krivičnom postupku na okolnosti koje su mu poznate u odnosu na ostale optužene iz optužnice,saopćeno je iz Tužilaštva USK.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!