Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres: Svijet ostaje bez kočnice za nuklearni rat

UOČI ISTEKA SPORAZUMA

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres: Svijet ostaje bez kočnice za nuklearni rat

Objavljeno na dan 02.08.2019 - 07:38 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


 

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je zabrinutost zbog porasta tenzija između nuklearnih sila upozorivši da će, istekom važenja ugovora o raketama srednjeg dometa (INF) u peta, svijet ostati bez kočnice za nuklearni rat koja je od neprocjenjive vrijednosti.

"Ovo će vjerovatno povećati, a ne smanjiti prijetnju koju predstavljaju balistički projektili", rekao je Guterres novinarima, dodavši da snažno ohrabruje Sjedinjene Američke Države i Rusiju da produže važenje takozvanog "Novi START" sporazuma da bi osigurali stabilnost, prenosi Reuters.

Sporazum INF, nastao u vrijeme Hladnog rata, zabranjuje rakete s dometom od 500 do 5,5 hiljada kilometara i postavljanje lansirnih rampi.
Zvaničnici SAD-a su početkom februara najavili da će se povući iz sporazuma 2. augusta, optuživši Rusiju za kršenje njegovih uvjeta. Od sporazuma u julu odustala i Rusija.

Guterres je naveo da ga "muče" rastuće ekonomske tenzije između SAD-a i Kine, prenosi Tanjug.

Generalni sekretar je upozorio na mogućnost nastanka dva konkurentska bloka - svakog sa vlastitom dominantnom valutom, trgovinskim i finansijskim pravilima, vlastitim internetom i strategijom za vještačku inteligenciju, kao i sa suprotstavljenim geopolitičkim i vojnim stanovištima.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!