Glečeri prijete stanovništvu, medvjedi sišli u ruski grad

GLOBALNI PROBLEM

Glečeri prijete stanovništvu, medvjedi sišli u ruski grad

Objavljeno na dan 06.12.2019 - 10:58 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Klimatke promjene i zagrijavanje doveli su do otapanja glečera na Alpima, što je izazvalo paniku među lokalnim stanovništvom, te do medvjeđe "okupacije" ruskog grada Rirkaipija, u koji se spustilo više desetina gladnih polarnih medvjeda.

Naučnici upozoravaju da klima iz korijena mijenja situaciju na Mont Blancu i Meterhornu, dvjema najpoznatijim planinama u Alpima - sve je veća opasnost od odrona kamenja i pokreta glečera.

Na mjestima na kojima alpinisti imaju odmorišta više se ne može zadržavati zbog opasnosti od odrona kamenja, upozorova Jan Butel, planinski vodič i naučnik švajcarskog univerziteta "ETH".

Sve što je veće od polovine jabuke postalo je potencijalno smrtonosno, ističe on, govoreći o odronima usljed otopljavanja leda.

Žanet Netli, stručnjak na Institutu za istraživanja snijega i odrona u Davosu, ističe da je vidljiv trend zagrijavanja na području vječnog leda, posebno nakon 2010. godine, prenose naučni časopisi.

Na italijanskoj strani Mont Blanca, na granici sa Francuskom, lokalno stanovništvo je veoma zabrinuto.

Spektakularni glečer Planpinsi klizi sve brže prema dolini kao rezultat globalnog zagrijavanja.

Na glečeru je postavljen radar koji prati kretanje ledene mase svakodnevno.

Istovremeno, grad na dalekom sjeveroistoku Rusije Rirkaipi proteklih dana preplavljen je gladnim polarnim medvjedima zbog neuobičajeno toplog vremena, navodi "Vorld vajldlajf" /World Wildlife/.

Prebrojano je više od 50 polarnih medvjeda u blizini Rirkaipija, jer na morskim područjima na kojima oni uobičajeno love nema dovoljno ledenog pokrivača.

"Gotovo svi medvjedi su mršavi", navodi Tatjana Minenko, koja vodi grupu koja nastoji da spriječe susrete medvjeda i ljudi.

Ovo područje Rusije suočeno je sa neuobičajeno toplim vremenom od početka decembra.

Prije nekoliko mjeseci izgladnjela ženka polarnog medvjeda uočena je stotinama kilometara južno od prirodnog staništa u ruskom gradu Norilsku.

Mršava ženka pod stresom, sa blatnim šapama, tragala je tada za hranom u sjevernom sibirskom gradu. Medvjedica je spasena i odvedena u zoološki vrt u Krasnojarsku.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!