Goran Sarić oslobođen optužbi za genocid u Srebrenici!

SUD BIH

Goran Sarić oslobođen optužbi za genocid u Srebrenici!

Objavljeno na dan 16.02.2018 - 13:44 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je prvostepenom presudom Gorana Sarića optužbe za genocid počinjen u Srebrenici, prenosi BIRN.
"Iz provedenih dokaza Sud nije mogao van razumne sumnje utvrditi da je optuženi znao za genocidnu namjeru glavnih izvršilaca", kazao je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Sarić je bivši komandant Specijalne brigade policije oslobođen optužbe da je izdao upute, ali i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za ratni zločin u Srebrenici, te da je pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u izvršenju genocida, a što je za posljedicu imalo više od 7.000 ubijenih i blizu 40.000 raseljenih osoba.

Pored djela počinjenih u općinama Bratunac i Srebrenica, Sarić je oslobođen i optužbi da je počinio ratni zločin na području Zvornika.

Sudsko vijeće nije moglo utvrditi ni da li je Sarić bio komandant štaba policijskih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP-a) Republike Srpske.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Podsjećamo, Sarić je 2014. oslobođen optužbe da je u periodu od početka juna 1992. godine do kraja jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih jedinica, na civilno bošnjačko stanovništvo sarajevske općine Centar izvršio progon bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, i to ubistvima, zatvaranjem i prisilnim preseljenjem stanovništva.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!