Grabar-Kitarović pisala Pupovcu: Pratim Vaše javne nastupe i zlonamjerne kritike

HRVATSKA

Grabar-Kitarović pisala Pupovcu: Pratim Vaše javne nastupe i zlonamjerne kritike

Objavljeno na dan 12.09.2019 - 07:24 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je pismo poslaniku Hrvatskog sabora Miloradu Pupovcu u kom ga obavještava "kako s pažnjom prati njegove javne istupe u kojima na potpuno neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritikuje Republiku Hrvatsku."

Odlučna u namjeri da kao državljani Republike Hrvatske gradimo zemlju mira, razumijevanja i prosperiteta, predsjednica Grabar-Kitarović sa žaljenjem zaključuje kako gospodin Pupovac nije pažljivo pročitao njeno pismo iz 2016. godine, pa ga u cjelosti ponavlja, navedeno je u saopštenju u kom se dodaje:

"Držim to svojom obavezom i zbog desetak hiljada pripadnika srpske nacionalnosti koji su, braneći svoju domovinu Hrvatsku od velikosrpskih agresora, potvrdili domoljublje i nikada ga nisu narušili moralnim patroniziranjem, a posebno ne političkim ucjenjivanjem, iako imaju pravo i obavezu kao državljani Republike Hrvatske ukazuju na potencijalne anomalije koje su, nažalost, sastavni dio odrastanja svakog društva, ali ne u mjeri kako bi neki željeli da prikažu i time naštete državi u kojoj žive".

Lider Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskoj Milorad Pupovac ranije danas je rekao da je "mnogima zasmetala" njegova briga o nastavku porasta mržnje prema Srbima u Hrvatskoj. On je pozvao da se prestane sa ispisivanjem ustaških poruka na fasadama i saobraćajnim znacima, a naglašava i da nije "dežurni krivac za loše stanje između Hrvatske i Srbije".

U ponedjeljak su na ulazu u Donje Ceranje, mjesto u kojem je rođen Pupovac, osvanule su prijetnje i poruke na kojima je pisalo i "Ubi Srbina", a postavljen je i plakat na kom je Pupovac nazvan "velikosrpskim ludakom" koji "teroriše Hrvatsku".

Grabar-Kitarović i hrvatski premijer Andrej Plenković osudili su, kako su rekli, poruke mržnje lideruPupovcu koje su ispisane na grafitima u ponedjeljak.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!