Grad Bihać kreće u akciju uklanjanja pasa lutalica sa gradskih ulica!

TRAJNO RJEŠAVANJE PROBLEMA PASA LUTALICA

Grad Bihać kreće u akciju uklanjanja pasa lutalica sa gradskih ulica!

Objavljeno na dan 01.02.2018 - 18:13 | Izvor: USKinfo.ba | ABC.ba


Na inicijativu bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića održan je radni sastanak predstavnika nadležnih gradskih službi i direktora Veterinarske stanice Bihać i JKP Komrad s ciljem pokretanja aktivnosti na trajnom rješavanju problema pasa lutalica i napuštenih pasa na području grada Bihaća. Na sastanku su se analizirale dosadašnje aktivnosti kada je u pitanju rješavanje problema pasa lutalica, te je istaknuto da je nadležna inspekcija do sada obišla je oko 1.200 stambenih objekata, gdje je evidentirano da su vlasnici pasa uglavnom imali dokaz o registraciji svojih pasa i čipovanju ili su dobili nalog da to obave u zakonom predviđenom roku.

Prisutni su istakli da je prilikom rješavanja problema pasa lutalica neophodno voditi računa o dvije stvari, a to je provođenje u praksi Odluke o načinu držanja i zaštiti pasa i mačaka kao kućnih ljubimaca i Odluke o osnivanju i organizaciji Privremenog skloništa za životinje na području općine Bihać. Utvrđene su aktivnosti i rokovi za provođenje akcionog plana, koji, između ostalog, predviđa medijsku kampanju sa ciljem promovisanja odgovornog vlasništva i prezentaciju Odluke o načinu držanja i zaštiti pasa i mačaka kao kućnih ljubimaca sa naglaskom na obaveze vlasnika pasa, upoznavanje javnosti sa nadležnostima, provođenju zdravstvenih mjera i kaznenih odredbi.

„Također će se u okviru akcionog plana intenzivirati rad inspekcije na terenu vezano za popis vlasničkih pasa i sankcionisanje onih koji ne postupe po nalogu inspektora uz napomenu da se inspektori upozoravaju vlasnike pasa ko je nadležan za registraciju i obilježavanje sa mikročipom njihovih kućnih ljubimaca“-istakao je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazli.

Sa već poznatih lokaliteta kao što su školska dvorišta, igrališta, poliklinika, bolnica, centra grada, pohvatati će se svi psi koji su prijetnja sigurnosti građana i smjestiti u azil za napuštene pse na Gorjevcu, a gradske službe uputiti će dopis MUP USK-a da se pooštre mjere kontrole dovoženja pasa lutalica sa područja drugih općina, jer je evidentno da postoje takvi slučajevi, uz apel građanima da prijave takve slučajeve.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!