Graničaru pet mjeseci zatvora zbog mita od 20 eura

BiH

Graničaru pet mjeseci zatvora zbog mita od 20 eura

Objavljeno na dan 13.07.2020 - 11:49 | Izvor: USKinfo.ba | sudbih.gov.ba


Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije, izrekao je dana 10.7.2020. godine presudu u predmetu Rajo Kikić kojom je optuženi Rajo Kikić oglašen krivim što je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. 

Sud je optuženog osudio na kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) mjeseci. Na osnovu člana 56. KZ BiH optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru i to od 18.3. do 6.5.2020. godine. Na osnovu člana 110. i 111. KZ BIH od optuženog Raje Kikića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 20,00 EUR.

Optuženi Rajo Kikić kriv je što je dana 16.3.2020. godine, u svojstvu službenog lica – graničnog policajca Granične policije BiH, na Međunarodnom graničnom prijelazu Brčko, vršeći poslove kontrole putnika i vozila, zahtijevao i primio dar kako u okviru svoje funkcije ne bi zabranio ili odbio ulazak u BiH za tri osobe iako je to bio u obavezi po Odluci Vijeća ministara od 15.3.2020. godine o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH. Licima koja su dolazila iz područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa (Republika Austrija) dozvolio je, bez zdravstvenog pregleda i Rješenja o izolaciji, nezakonit ulazak u BiH nakon što je zahtijevao i primio novčanicu u iznosu od 20,00 EUR, navedeno je u optužnici.

 

Foto:N1/Ilustracija
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!