Hahn u BiH: Uložili smo milione u vladavinu prava, očekujemo rezultate

BiH

Hahn u BiH: Uložili smo milione u vladavinu prava, očekujemo rezultate

Objavljeno na dan 04.12.2017 - 12:04 | Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net


Evropski komesar kaže da neusvajanjem važnih strategija bh. političari uskraćuju građanima prilike za zapošljavanje.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je tokom posjete Sarajevu kako je potrebno da BiH što prije dostavi odgovore na Upitnik Evropske komisije.

U toku je sastanak sa vođama političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, kojem prisustvuju Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ BiH), Ilija Cvitanović (HDZ 1990), Fahrudin Radončić (SBB BiH), Nermin Nikšić (SDP BiH), Željko Komšić (DF), Sefer Halilović (BPS), Milorad Dodik (SNSD), Dragan Čavić (NDP), Vukota Govedarica (SDS), Branislav Borenović (PDP), Petar Đokić (Socijalistička partija).

Evropski komesar otvorio je i novu zgradu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, čiju je izgradnju finansirala Evropska unija.

"EU je za petnaest godina osigurala više od pedeset miliona eura s ciljem jačanja vladavine prava u BiH, a sada očekuje jasne rezultate", kazao je Hahn, prenosi Hina.

Vršiteljica dužnosti glavne bh. tužiteljice Gordana Tadić kazala je kako su u Tužilaštvu BiH svjesni svega što se od njih očekuje, dodajući kako u proteklim godinama nisu imali odgovarajuće uvjete za rad, što se sada promijenilo.

"Svjesni smo naših obaveza, nastavit ćemo borbu protiv organiziranog kriminala, terorizma i ratnih zločina", kazala je Tadić.

Evropski komesar ranije je istakao važnost usvajanja zakona o akcizama kako bi se pokrenula izgradnja autoputeva te usvajanja strategije za ruralni razvoj.

“Meni je zadovoljstvo čuti da cijeli niz vrlo važnih mjera koje su preostale, ne samo da su pripremljene, nego su pred njihovim okončanjem. Najvažnija od njih trenutno je dostavljanje odgovora na Upitnik“, rekao je Hahn nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministar BiH Denisom Zvizdićem, prenosi Fena.

Zvizdić je iniformisao evropskog komesara i o trenutnoj situaciji u vezi sa setom zakona o akcizama, te o strategijama ruralnog razvoja i energetike.

"Očekujemo da će komesar Hahn na sastanku s liderima političkih partija istaći važnost usvajanja ovih strategija kako bi ih mogli usvojiti u naredne dvije sedmice, jer je Vijeće ministara BiH spremno usvojiti strategije kojim bi do kraja godine bilo omogućen pristup za više od 50 miliona eura u oblasti poljoprivrede što bi bilo izuzetno važno za BiH", rekao je Zvizdić, prenosi Anadolija.

Istakao je da su s Hahnom razgovarali i o daljim projektima koji su vezani za jedinstvenu ekonomsku regiju.

"U tom smislu, BiH je jako zainteresovana da bude dio svih procesa koji će omogućiti brži protok roba, ljudi i kapitala i omogućiti kvalitetniju ekonomsku razmjenu unutar zemalja Zapadnog Balkana, ali i regije sa EU. Ja sam svakako, iako to nije nadležnost komesara, podvukao i važnost aktiviranja MAP-a, jer smatramo da bi ono povećalo nivo sigurnosti i stabilnosti i u BiH i u regionu, a to je ključni element za ukupnu ekonomskiu, društvenu i političku stabilnost", poručio je Zvizdić.

Ruralni razvoj i akcize

Kako je kazao, namjera je da u novoj strategiji EU-a, koja će biti objavljena u februaru, BiH bude tretirana kao zemlja koja je uskladila dinamiku evropskih integracija sa dinamikom drugih zemalja i koja će biti uključena u naredno proširenje EU-a na Zapadni Balkan.

Hahn se složio sa Zvizdićem da je jedna od važnih mjera usvajanje važnih strategija koje su preostale, a to je i strategija u sektoru ruralnog razvoja.

"Usvajanje takve strategije nije samo stvar papirologije, već svrha jednog takvog dokumenta jeste da omogući odgovornim dužnosnicima da znaju neke svoje strateške pravce, gdje će raditi u oblasti ruralnog razvoja, kako će proširivati ovaj sektor, kako će proširivati proizvodne kapacitete, omogućavati dalji izvoz na tržište EU i slična pitanja. Nepostojanje ovakvih strateških dokumenata ne podrazumijeva samo izostanak evropskih fondova i sredstava, već građanima uskraćujete prilike i mogućnosti za nova radna mjesta i zapošljavanja. Stoga mogu iskoristiti da apeliram na sve odgovorne da ovu priliku iskoriste i usvoje strategije", poručio je Hahn, javlja Anadolija.

Dodao je da isto važi i za usvajanje seta zakona o akcizama, što je kako je kazao, odluka koju je ova zemlja donijela kako bi finansirala gradnju mreže autoputeva u BiH.

"Ne moram ni objašnjavati koliko je infrastruktura važna za privredu bilo koje zemlje u svijetu. Sve se svodi na implementaciju. Nastavite raditi na onom što radite. Svrha svega su interesi građana. Kao i obično, ostajem optimista i izražavam nadu da će se odgovrajuće odluke donijeti što je prije moguće", izjavio je Hahn.

Odgovori do kraja godine

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je informirao Hahna o nekoliko bitnih procesa koji se nalaze u različitim fazama realizacije, prije svega o Upitniku Evropske komisije i o dosadašnjem stepenu realizacije odgovora iz Upitnika.

“Najvjerovatnije ćemo, ako ne dođe do bilo kakvih bezrazložnih političkih blokada taj posao završiti do kraja ove godine, plus-minus sedam ili deset dana“, naveo je Zvizdić.

Kazao je da je otprilike 85 posto odgovora iz Upitnika već prevedeno, a da je više od 96 posto odgovora dogovoreno i ide u prevod.

“Otprilike jedan ili dva posto odgovora ćemo završiti u drugim nivoima tijela Mehanizma koordinacije“, kazao je on.

Hahn je zvaničnu posjetu BiH započeo susretom sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem s kojima je razgovarao o reformama i procesu evropskih integracija BiH.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!