Hapšenja na graničnim prijelazima zbog krivotvorenih dokumenata, nasilja u porodici, zlostavljanja i otmice

Granična policija BiH

Hapšenja na graničnim prijelazima zbog krivotvorenih dokumenata, nasilja u porodici, zlostavljanja i otmice

Objavljeno na dan 06.07.2020 - 12:31 | Izvor: USKinfo.ba | Foto: Ilustracija


Službenici Jedinice granične policije Gradiška, 5. jula 2020. godine, lišili su slobode stranog državljanina, nakon što je prilikom graničnih provjera dao na uvid i pokušao izaći iz Bosne i Hercegovine s krivotvorenom putnom ispravom Republike Francuske i za koju je dodatnim provjerama utvrđeno da je potražuje Interpol kao ukraden/izgubljen dokument. Osoba nije posjedovala identifikacione dokumente na osnovu kojih bi se mogao utvrditi identitet, a u razgovoru sa službenicima ove jedinice izjavila je da dolazi iz Maroka. Strani državljanin je kontroliran u autobusu koji saobraća na relaciji Neum – Zagreb na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „krivotvorenje isprave“, protiv stranog državljanina bit će dostavljen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci. Otkriveni krivotvoreni dokument je privremeno oduzet.

Dan ranije, 4. jula 2020., prilikom izlaska iz BiH na prijelazu Orašje, službenici JGP Orašje oduzeli su krivotvorenu vozačku dozvolu BiH. Otkrivena je graničnom kontrolom Opela, bh. nacionalnih oznaka, kojim je upravljao M.Z. (1976.), državljanin BiH i Republike Hrvatske. Prema naredbi tužioca Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „krivotvorenje isprave“, protiv M.Z. spomenutoj instituciji bit će dostavljen izvještaj o krivičnom djelu.

Lišeni slobode prema potragama

Službenici JGP Brčko, 5. jula 2020., lišili su slobode I.P. (1992.), državljanina BiH i Hrvatske. Graničnim provjerama je utvrđeno da je za njim Policija Brčko Distrikta BiH raspisala potragu zbog krivičnog djela „nasilje u obitelji“. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Brčko i predat službenicima Sudske policije Brčko Distrikta BiH.

Službenici JGP Višegrad su 4. jula 2020. prilikom ulaska u BiH na prijelazu Uvac lišili slobode F.P. (2001.), nakon što je ustanovljeno da je za njim Interpol Wiesbaden raspisao potjernicu zbog krivičnih djela  napad/zlostavljanje, otmica/protivzakonito zatvaranje. Državljanin Republike Srbije predat je službenicima Sudske policije Suda BiH.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!