Marketing USKinfo.ba
 Hitno zasjedanje NATO-a zbog napada na vojsku Turske u Siriji

POVUČEN ČLAN 4

Hitno zasjedanje NATO-a zbog napada na vojsku Turske u Siriji

Objavljeno na dan 28.02.2020 - 08:07 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Članice Sjevernoatlanskog saveza (NATO) održat će danas hitnu sjednicu nakon poziva Turske zbog napada na njene snage u Siriji, saopćeno je iz ove vojne organizacije.

Hitnoj sjednici će ptrisustvovati ambasadori svih 29 zemalja članica, a jedina tačka dnevnog reda bit će razmatranje opcija na osnovu Člana 4 NATO-a koji nalaže da svaka članica može zatražiti pomoć saveza ukoliko smatra da joj je narušen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili sigurnost.

Podsjetimo, u četvrtak je došlo do velikog incidenta u kojem je poginulo najmanje 30 vojnika turske vojske. Prema pojedinim izvorima, vojnike je napada sirijska vojska privržena Bašaru al Asadu zbog činjenice da su članovi armije bili izmiješani sa militantima koje Damask i Rusija smatraju teroristima.

Zvanična Moskva je saopćila kako su turski vojnici stradali upravo zbog činjenice što su bili u neposrednoj blizini "terorističkih jedinica".

Tenzije između Turske i Rusije rastu proteklih dana jer je došlo do sukoba strana u Siriji koje ove dvije sile podržavaju. Moskva godinama podržava Asadove snage, dok Ankara pomaže pobunjenicima na sjeveru zemlje.

U međuvremenu, Rusija je poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama prema sirijskoj obali u Sredozemnom moru, javio je Interfaks pozivajući se na rusku Crnomorsku flotu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je osudio napade sirijskog režima i njegovog saveznika Rusije u Idlibu te pozvao na prekid napada.

Stoltenberg i turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu su u četvrtak navečer razgovarali telefonom, a glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu je kazala da je Stoltenberg tokom razgovora osudio zračne napade sirijskog režima i njegovog saveznika Rusije u Idlibu.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!