HNS BiH: Nije u redu da se bivši pripadnici HVO-a hapse uoči Svih svetih

REAGIRANJE

HNS BiH: Nije u redu da se bivši pripadnici HVO-a hapse uoči Svih svetih

Objavljeno na dan 02.11.2016 - 10:07 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Iz Hrvatske ne prestaju stizati reakcije, nakon što je SIPA uhapsila bivše pripadnika HVO-a na području Orašja u Bosni i Hercegovini. Reakcije stižu i iz BiH. Tužilaštvo BiH uhapšene tereti za zločine nad srpskim stanovništvom tokom rata u BiH.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier naložio je ambasadoru Hrvatske u BiH Ivanu Del Vechiu da hitno zatraži od institucija BiH mogućnost posjete i razgovora s uhapšenim. Uhapšeni su ujedno i državljani Hrvatske.

No, istovremeno, Stier navodi da hapšenje neće poremetiti odnose između Hrvatske i BiH, naročito kada je riječ o pomoći Hrvatske na evropskom putu Bosni i Hercegovini.

- Ono što želim naglasiti jest da će Vlada Hrvatske ustrajati u politici podrške  BiH na evropskom putu, ali svjesni smo da ima izazova i da će ih i dalje biti, ali politiku podrške nastavljamo. Treba zadovoljiti sve standarde, pa i one u pravosuđu, ali pomoći ćemo BiH na tom putu - rekao je Stier, prenio je zagrebački studio N1 televizije.

Damir Krstičević, ministar odbrane, rekao je kako su jučer održana dva sastanka s predsjednikom vlade.

- Ono što je bitno je da maksimalno želimo pomoći Bosni i Hercegovini na evrpskom putu i zaštiti nacionalne interese Hrvatske - rekao je Krstičević.

- Preko naše ambsade u BiH kontaktirali smo nadležne institucije BiH. Ambasador će zatražiti preko nadležnih institucija u BiH da stupi u kontakt s hrvatskim državljanima. Oni su i bh. državljani, ali u kontekstu toga da su i hrvatski državljani, stupit ćemo s njima u kontakt – poručio je Stier.

Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH nešto drugačije poruke. Za njih je sporan trenutak kada su bivši pripadnici HVO-a uhašeni

- Odbor za borce HNS-a BiH posebno apostrofira trenutak kada je akcija hapšenja provedena, tačnije, uoči velikog katoličkog blagdana Svih svetih, kada se posebno prisjećamo svih kolega boraca koji su zaslužni za našu slobodu i opstojnost na ovim prostorima – poručili su iz HNS-a BiH.

- S povjerenjem u rad u pravosudnih institucija BiH, i uvjerenjem u nedužnost privedenih pripadnika HVO-a očekujemo kako će odgovorni za sve počinjene zločine biti privedeni pred lice pravde i odgovarati za svoja zlodjela, a nedužni i oni koji nose odgovornost po politički montiranim optužnicama biti pušteni svojim kućama i porodicama -  stoji u saopćenju HNS-a BiH.

U akciji SIPA-e u ponedjeljak su uhapšeni Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57), Stijepo Đurić (51). Marko Dimoniković bivši je visoki funkcioner SIPA-e.

Kako je navelo Tužiteljstvo BiH, uhapšene se tereti da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatvaranje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od 1992. do 1993. godine.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!