Hoće li Inzko donijeti izmjene Krivičnog zakona BiH: Zaustaviti negiranje genocida

BiH

Hoće li Inzko donijeti izmjene Krivičnog zakona BiH: Zaustaviti negiranje genocida

Objavljeno na dan 27.01.2020 - 13:30 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Kao što je na 4. sjednici Doma naroda Parlamenta BiH najavio, Zlatko Miletić, delegat u tom Domu uputio je danas inicijativu Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini za donošenje izmjena i dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Demokratske fronte.

„Izmjene i dopune, koje su 23. januara odbijene na sjednici Doma naroda, predviđaju kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina za lica koja djelo javnog izazivanja ili raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje učine javnim poricanjem ili opravdanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda“, pojašnjeno je.

Dodaje se da dopune predviđaju iste sankcije za osobe koje isto djelo učine donošenjem odluke o dodjeli priznanja, nagrada i privilegija presuđenim ratnim zločincima ili odlukom o imenovanju javnih objekata – ulica, trgova, parkova, mostova, institucija, ustanova, naselja i naseljenih mjesta po presuđenim ratnim zločincima osuđenih pravosnažnim odlukama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda.

„Žao mi je što su pojedini delegati u Domu naroda propustili šansu da samostalno učinimo civlizacijski iskorak i zauvijek osudimo poricanje i opravdavanje genocida. Mislim da je nakon 25 godina od rata došlo vrijeme da imamo jedan ovakav zakon i pozivam gospodina Inzka da u tom pogledu iskoristi svoje ovlasti i nametne ove izmjene“, rekao je ovom prilikom Miletić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!