Hrvati dobili tračak nade za spas turističke sezone koja već bilježi crne rekorde

U SKLADU SA SITUACIJOM

Hrvati dobili tračak nade za spas turističke sezone koja već bilježi crne rekorde

Objavljeno na dan 19.05.2020 - 08:34 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Bude li epidemiološka situacija u Hrvatskoj i svijetu uredu, od kraja augusta odnosno početka septembra postoji mogućnost da u Hrvatsku počnu stizati i prvi kineski turisti.

Cijela stvar ovisit će o tome hoće li se do tog perioda uspostaviti zračne veze između Kine i Mađarske s obzirom na to da je Budimpešta čvorište za dolazak kineskih gostiju, a bude li situacija dobra, ponovno uspostavljanje kinesko-hrvatskih turističkih odnosa je sasvim izgledno, piše Jutarnji list pozivajući se na nezvanična saznanja iz Ministarstva turizma.

Prije toga bit će ipak potrebno uspostaviti bilateralne odnose s evropskim državama, po uzoru na ugovor sa Slovenijom. Kako zasad stvari stoje, krajem sedmice moglo bi biti poznato koje će države biti sljedeće u nizu za dogovorno otvaranje 1. juna, a najizglednije je da će to biti Mađarska, Austrija, Češka i Slovačka.

Nije nužno da će otvaranja sa svima biti u isto vrijeme, ali početak juna plan je za drugi val bilateralnih sporazuma, dok bi treći bio od 15. juna kad bi trebali biti uspostavljeni odnosi s Njemačkom.

Interes prema Hrvatskoj u međuvremenu imaju i neki od najvećih turoperatera pa je tako TUI, otkrio je to direktor glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić, već poslao inicijativu za ponovno uspostavljanje zračnih mostova s našom zemljom.

Osim toga, prema saznanjima Jutarnjeg lista, TUI uskoro u Njemačkoj planira započeti medijsku kampanju koju će vrlo vjerovatno otvoriti reklamom Hrvatske, a Hrvatska je također, zajedno s Grčkom, Kiprom, Mallorcom, Menorcom i Ibizom, u planu kao dio prvog vala otvaranja TUI-jeva tržišta do 1. jula.

Hrvatski turistički radnici su u strahu jer su ekonomski veoma pogođeno američko i britansko tržište, dok Skandinavce također ne očekuju prije septembra.

Foto: Antena Zadar
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!