Marketing USKinfo.ba
Hrvatska bira borbene avione: Ponovo se spominju F-16, švedski Gripen, ali i Eurofighteri

DUGOGODIŠNJA SAGA

Hrvatska bira borbene avione: Ponovo se spominju F-16, švedski Gripen, ali i Eurofighteri

Objavljeno na dan 14.01.2020 - 10:46 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Vlada Republike Hrvatske odabrala je države s kojima će pregovarati o nabavci borbenih aviona koji treba da zamijene dotrajali Mig 21.

Kako piše Večernji list, od SAD-a će se zatražiti ponude za novi F-16 Block 70/72, od Švedske novi JAS-39 Gripen (vjerovatno C/D verzija, a ne E/F). Korištene F-16 Hrvatska će zatražiti opet od Izraela i Grčke te od Norveške, a od Italije ponude za korištene Eurofightere i od Francuske Dassault Rafale.

Ovo je rezultat rada vladine međuresorne komisije za nabavku borbenog aviona, a jučer su objavljeni rezultati njihovih dosadašnjih napora.

Odluku o zahtjevu za ponudu potpisali su predsjedavajući komisije, šef kabineta premijera Zvonimir Frka Petešić i viceadmiral Robert Hranj te će te odluke biti službeno poslane ambasadama navedenih država.

Rok za slanje ponuda Hrvatskoj ističe 7. maja, a očekuje se da će hrvatska strana onda analizirati naredna tri mjeseca. Bilo je predviđeno da će komisije izabrati jednog novog "pobjednika" i jednog korištenog te će potom izabrati na koju od opcija se ide, novog ili korištenog.

Iz Vlade, dakle, stiže poruka da bi Hrvatska mogla izabrati borbeni avion u oktobru, nakon čega obično slijedi još nekoliko mjeseci pregovora te tek onda potpisivanje ugovora o kupovini. Vlada je ovu informaciju očito pustila poslije niza kritika o sporosti rada komisije i nakon ponovnih medijskih nevjerica da će Plenkovićeva vlada stići ugovoriti ovaj posao prije parlamentarnih izbora.

Do ove vijesti dolazi nakon isteka godine dotkako je objavljena propast pregovora s Izraelom o nabavci F-16 Baraka. Ne treba čekati pet mjeseci da bi se znalo koliko će biti teške ponude za novi američki F-16 i švedski Gripen s obzirom na to da su one već "prožvakane" u prvom, propalom konkursu.

Očekuje se da će 12 američkih F-16 Block 70/72 koštati između 1,5 i 1,8 milijardi dolara, a na isporuku bi čekali oko pet godina. Eskadrila švedskih Gripena u prvom konkursu koštala je 930 miliona eura s osnovnim naoružanjem, a neslužbeno se već zna da bi nova ponuda bila dosta povoljnija. Čudi zahtjev za ponudu Izraelu, ako je riječ o Baracima.

Večernji piše kako je poznato da su Amerikanci uslovljavali da Izraelci poskidaju svu onu opremu za koju je Hrvatska i bila zainteresirana kod nabavke tog starog, ali izrazito moćnog stroja. Grčka ponuda F-16 Block 30 bila je odbijena, jer je trebalo poduzeti skupi remont koji bi trajao dvije godine, a zna se da Grčka posjeduje i mlađe i znatno suvremenije F-16 pa ostaje pitanje za koji to Block Hrvatska sada traži ponudu iz Grčke.

Što se Norveške tiče, njihovi F-16 su najistrošeniji u Evropi, s vrlo malo preostalih sati letenja, pa čudi što uopće tražimo ponudu. Italijanski Eurofighteri su odlični avioni, ali će se na njih potrošiti cijeli vojni budžet, jer su izuzetno skupi za održavanje, dok najviše iznenađuje vijest da se traži korišteni Rafale iz Francuske. Francuzi su, naime, do sada isključivo prodavali nove Rafale, koji su skupi i odlični. Iznenađuje što nisu tražili puno dostupniji Mirage 2000, kojih se Francuska rješava.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!