Hrvatska se neće uplitati u odnose u BiH

BiH

Hrvatska se neće uplitati u odnose u BiH

Objavljeno na dan 23.05.2017 - 12:07 | Izvor: USKinfo.ba | nezavisne.com


Republika Hrvatska neće se ni na koji način uplitati u ključne unutrašnje procese u BiH, pogotovo u moguće oživljavanje i reaktiviranje Hrvatske Zajednice Herceg Bosne.

Na ovakav zaključak otprilike svode se reakcije analitičara iz BiH i Hrvatske u njihovom osvrtanju na izjavu Marija Karamatića, delegata u Domu naroda parlamenta BiH, koji je u intervjuu "Nezavisnim" ovakvu mogućnost ostavio potpuno otvorenom.

Naime, Karamatić, koji je i član Predsjedništva HNSa, poručio je da će se hrvatska politika vratiti "na početne položaje, prije potpisivanja Vašingtona", odnosno reaktiviranje Herceg Bosne, ukoliko do kraja godine ne budu prihvaćene izmjene Izbornog zakona na način kako to želi HNS.

Zagrebački analitičar Davor Đenero smatra da nema govora da će se zvanični Zagreb uplitati u unutrašnje stvari susjedne suverene države. "Međutim, Hrvatska insistitra na osiguravanju pune konstitutivnosti naroda kroz promjene izbornog zakonodavstva.

I ono što smatram uspjehom politike predsjednice Grabar-Kitarović jeste da je kod hrvatskih udruga uspjela prebaciti fokus sa trećeg entiteta na promjene izbornog zakonodavstva u BiH. A to je i obaveza oprema EU", ističe Đenero.

Na pitanje kako pomiriti potpuno suprotne stavove kada je riječ o izmjenama IZ BiH, Đenero odgovara konstatacijom da Hrvati u BiH imaju najveći problem sa svojom političkom elitom, koja se pokazala nedoraslom.

"Kada imate strukturu u BiH kakvu imate, onda je nužno da političari mogu biti sposobni na kompromis", poručuje Đenero. Srećko Latal, urednik BIRNa za BiH i direktor analitičke organizacije SOS, ističe kako bi bilo vrlo interesantrno vidjeti predstavnike bh. Hrvata kako bi pokrenuli ovo pitanje, imajući u vidu da bi tako stvorili novi veliki razdor među samim hrvatskim življem u BiH. "Razlog zašto takvu inicijativu nisu nikad pretočili u neki pravni prijedlog jeste što bi u tom slučaju HDZ izgubio barem pola svog biračkog tijela.

Sva istraživanja od 1996. do danas pokazuju da je između 30 i 50 posto Hrvata protiv priče o trećem entitetu, jer se postavlja pitanje šta onda s Hrvatima srednje i sjeverne Bosne", ističe Latal. Slično promišlja i Slavo Kukić, za kojeg je, pak, Karamatić obični marginalac.

"Ako se zna da je taj gospodin u parlament ušao sa 150 glasova, onda njegova izjava bitno gubi na težini. Ona, zapravo, pokazuje da je on samo istureni zec onoga čijom je voljom došao u parlament, dakle lidera HDZa", ističe Kukić.

S tim u vezi zaključuje kako je Karamatić tek pokusni kunić koji treba da pokaže dokle se s takvim izjavama može ići. "Naravno da ne vjerujem u spremnost vlasti RH da se upuste u tu vrstu avanture. To bi bilo izravno miješanje u unutrašnje stvari BiH i medvjeđa usluga vlastitom narodu", zaključuje Kukić.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!