Hrvatska traži od Srbije 1.396 osoba zbog ratnih zločina, na spisku srpskog tužilaštva samo 51 ime

Dostavili Srbiji

Hrvatska traži od Srbije 1.396 osoba zbog ratnih zločina, na spisku srpskog tužilaštva samo 51 ime

Objavljeno na dan 20.02.2019 - 11:07 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Na spisku hrvatskih pravosudnih organa dostavljenom Srbiji nalazi se 1.396 imena osoba koje su optužene ili osuđene za ratne zločine, ali se ne navodi njihova nacionalnost, dok spisak srpskog tužilaštva sadrži samo 51 ime.  

Srbijanska "Politika" navodi da je ovaj spisak predat tamošnjem tužilaštvu za ratne zločine u aprilu prošle godine i posljednji je ovakve vrste koji je dostavljen srpskim pravosudnim organima. 

Na osnovu spiskova se ne može precizno reći koliko ima Srba, a koliko Hrvata, jer su neka imena i prezimena identična kod oba naroda, ali je nesumnjivo da među njima ima i Hrvata, poput Mirka Norca i Branimira Glavaša. 

Za razliku od spiska hrvatskih pravosudnih organa, spisak koje je srpsko tužilaštvo za ratne zločine dostavilo Tužilaštvu Hrvatske daleko je kraći - svega 51 ime, od čega je čak 50 optuženih, odnosno osuđenih, hrvatske nacionalnosti. 

Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je da su od 1.396 imena sa spiska optuženih i osuđenih za ratne zločine, koji je dostavljen iz Hrvatske, njih 99 posto Srbi iz Hrvatske. 

On smatra da je nadležnima u Hrvatskoj najviše stalo do sporazuma o procesuiranju ratnih zločinaca, jer oni očekuju da u njemu bude precizirano da Srbija ne može koristiti regionalnu nadležnost za suđenje u ratnim zločinima, koja sada postoji u zakonima koji reguliraju ovu oblast. 

- To je ono što Hrvate boli i zbog čega su pravili mnogo problema Srbiji na dosadašnjem putu ka EU. Jedan od prioriteta im je da se izbore da naša zemlja ne smije suditi hrvatskim državljanima. Činjenica da Srbija može procesuirati branitelje u Hrvatskoj se ocjenjuje kao vrlo drzak stav naše zemlje - navodi Štrbac. 

Ministri pravde Srbije i Hrvatske Nela Kuburović i Dražen Bošnjaković na sastanku prošle sedmice saglasili su se da ove spiskove u potpunosti treba ažurirati da bi se otklonile neusklađenosti. 

Oni su razgovarali o radu mješovite komisije koja ima zadatak da izradi sporazum o procesuiranju počinilaca ratnih zločina. 

Nije poznato kakve neusklađenosti postoje između srpskih i hrvatskih spiskova, kao što se ne zna ni šta će i na koji način regulirati sporazum o procesuiranju počinilaca ratnih zločina koji su najavili ministri pravde Srbije i Hrvatske.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!