Hrvatska zvanično BiH ove godine vratila 402 migranta: Koliko ih je prebačeno ''na crno''?

PUTEM READMISIJE

Hrvatska zvanično BiH ove godine vratila 402 migranta: Koliko ih je prebačeno ''na crno''?

Objavljeno na dan 10.09.2019 - 06:54 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Slovenija je od 1. januara do 1. septembra ove godine putem readmisije Hrvatskoj vratila 6.487 migranata, saznaje Klix.ba, dok je Hrvatska od početka godine do danas u BiH deportovala 402 migranta.

Provođenje sporazuma o readmisiji, odnosno ponovnom prihvatu osoba koje nemaju dozvolu boravka jedna je od obaveza BiH predviđena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između zemalja članica EU i BiH, kao osnove za kontrolu i sprečavanje ilegalnih migracija.

"Tokom cijele prošle godine iz Hrvatske je u BiH putem readmisije vraćeno 650 osoba", rekao je za naš portal direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

Iz slovenačke policije su nam rekli da je u posljednja tri mjeseca njihova zemlja Hrvatskoj readmisijom deportovala 3707 osoba, a od početka 2019. godine čak 6.487 migranata.

No, posljednjih sedmica u fokus javnosti u vezi sa migrantskom krizom u regionu dospjele su informacije o tome da su određene osobe zatečene na teritoriji Slovenije vraćene u Hrvatsku, da bi na kraju završile na prostoru BiH.
Pored toga, mjesecima se spekulise o tome da hrvatska policija vraća veliki broj migranata sa svoje teritorije u Bosnu i Hercegovinu, bez prethodne najave i dozvole za ulazak u BiH te uz korištenje sile nad migrantima.

Interesantan je podatak da je Slovenija susjednoj Hrvatskoj vratila 6,5 hiljada migranata tokom osam mjeseci 2019. godine, dok su u istom periodu Hrvati Bosni i Hercegovini službeno vratili samo 380 osoba.

Postavlja se pitanje koliko iznosi tačna brojka vraćenih osoba sa teritorije Hrvatske na teritoriju BiH, odnosno koliko je migranata nezvanično i "mimo papira" deportovano u našu zemlju te koliko Hrvatska želi zadržati migrante koji su vraćeni iz Slovenije.

Prema službenim podacima hrvatska policija je tokom osam mjeseci ove godine spriječila 11.685 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice. U istom razdoblju uhapšeno je 595 krijumčara ilegalnih migranata, dok je prošle godine u istom periodu uhapšeno 312 krijumčara.

Foto: Ilustracija

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!