Hrvatski državljani bi već ove godine mogli u SAD bez viza

Procjena u toku

Hrvatski državljani bi već ove godine mogli u SAD bez viza

Objavljeno na dan 16.09.2021 - 10:32 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Hrvatski državljani bi već krajem ove godine u Ameriku mogli putovati bez viza, rekla je dužnosnica američkog Ministarstva domovinske sigurnosti koja ove sedmice boravi u Hrvatskoj kako bi napravila posljednju procjenu spremnosti za ulazak u bezvizni režim.

Ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas donosi konačnu odluku o spremnosti Hrvatske za ulazak u Program izuzeća od viza (VWP).

Izaslanstvo američkog ministarstva boravi ove sedmice u Hrvatskoj kako bi mu pripremilo konačno izvješće.

Serena Hoy, tajnica za međunarodne poslove u tom ministarstvu, rekla je da će Mayorkas odluku donijeti do konca rujna.

"A onda, ako sve bude po planu, vjerujemo da će Hrvatska do kraja godine biti u VWP-u", kazala je i dodala da je delegacija resornog ministarstva "optimistična" da će tako i biti.

Hrvatski državljani će se nakon ukidanja viza za putovanje u SAD u turističke i poslovne svrhe prijavljivati putem Elektroničkog sistema za autorizaciju putovanja (ESTA). Putnici će se prijavljivati najkasnije 48 sati prije leta, a prijava će koštati 14 dolara.

Strogi kriteriji

Američki državni tajnik Antony Blinken službeno je nominirao Hrvatsku za VWP početkom augusta, a američka ambasada objavila je u septembri da je Hrvatska zadovoljila kriterij od manje od 3 posto odbijenih zahtjeva za vizom - tada ih je imala 2,69 posto.

Hoy je istaknula kako je taj kriterij jedan od najzahtjevnijih i da je mnogo država koje se žele pridružiti bezviznom režimu, ali teško im je svladati tu prepreku.

Trenutno je u VWP-u 39 država – sve članice EU-a osim Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Cipra, Australija, Brunej, Čile, Island, Norveška, Velika Britanija, Japan, Južna Koreja, Monako, Novi Zeland, Švicarska, Singapur i Tajvan.

Članstvo u režimu procjenjuje se svake dvije godine, a moguće je i isključenje, što se dogodilo Argentini 2002., te Urugvaju 2003. godine, navodi se na stranicama Kongresa.

Preduvjet za VWP je jačanje sigurnosne saradnje i obostrano dijeljenje informacija država kandidatkinja i SAD-a.

Američka delegacija je, između ostalog, procjenjivala hrvatsku sigurnosnu spremnost posjetima aerodromima i graničnim prijelazima i lukama, a ovaj tjedan posjetit će i prihvatni centar za migrante te imati nekoliko sastanaka s predstavnicima hrvatskih vlasti.

Hrvatska strana proteklih se godina sastajala i s predstavnicima Američkog državnog odvjetništva, Centra za provjeru terorista i FBI-ja.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović u augustu je naglasio da će hrvatsko pristupanje VWP-u biti važno i radi pristupanja Hrvatske šengenskom prostoru.

Foto: EPA-EFE

 

 TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!