Hrvatski ministar u EU izrazio zabrinutost zbog migracijske situacije u BiH

!

Hrvatski ministar u EU izrazio zabrinutost zbog migracijske situacije u BiH

Objavljeno na dan 28.01.2021 - 21:17 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Na videokonferenciji ministara unutarnjih poslova EU hrvatski ministar Davor Božinović izrazio je zabrinutost za migracijsku situaciju u BiH te pozdravio namjeru o dodjeli pet milijuna eura za jačanje kapaciteta granične policije u toj zemlji.

“Hrvatska ističe važnost otvaranja mogućnosti sporazumnog djelovanja Frontexovih snaga u zemljama jugoistočne Europe te podržava jačanje kapaciteta za učinkovitije upravljanje migracijama u trećim državama, razmjenu podataka zbog efikasnijeg suzbijanja krijumčarskih mreža, kao i učinkovitiju provedbu povratka nezakonitih migranata”, kazao je Božinović, priopćio je MUP.

Božinović je dodao i da Hrvatska kontinuirano naglašava važnost definiranja liste sigurnih zemalja i sigurnih zemalja porijekla, čime bi se znatno ubrzalo i olakšalo donošenje odluka o dodjeli ili odbijanju zahtjeva za međunarodnu zaštitu u državama članicama na vanjskim granicama Unije.

Napomenuo je kako odgovornost Hrvatske leži u provedbi propisanih graničnih procedura, ali i u kompenzaciji nedostataka susjednih zemalja.


“Stoga je Hrvatska u zadnje četiri godine uložila 200 milijuna eura za tehničko opremanje, operativne troškove i jačanje ljudskih kapaciteta granične policije”, podsjetio je ministar, dodavši da će biti potrebna i dodatna sredstva za punu uspostavu svih kapaciteta – azilnih, graničnih, prihvatnih i detencijskih.

Važnost uspostave interoperabilnih sustava za integrirano upravljanje granicom ministar Božinović naglasio je i u raspravi o području Schengena u kontekstu pandemije covid-19.

“Pritom, naglasak je stavljen na važnost daljnjeg zajedničkog praćenja i koordiniranja epidemioloških mjera na razini EU, odnosno važnost usuglašavanja zajedničkog europskog pristupa, posebice u odnosu na pojavu novog soja virusa”, navodi MUP u priopćenju.

Foto:N1
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!