Hrvatski par dignuo Austriju na noge. Varali državu, sad im prijeti zatvor

!

Hrvatski par dignuo Austriju na noge. Varali državu, sad im prijeti zatvor

Objavljeno na dan 20.01.2020 - 11:46 | Izvor: USKinfo.ba | index.hr


Pune dvije godine 74-godišnji Hrvat i njegova tri godine mlađa supruga uz austrijsku penziju primali su i dodatak na koji imaju pravo samo oni koji žive u Austriji. 

Oni su u tom periodu bili u Hrvatskoj. Policija ih je u nekoliko navrata provjeravala. Budući da ih nisu pronašli na adresi u mjestu Donawitz, podignuli su kaznenu prijavu. Uz moguću kaznu zatvora moraju državi vratiti nekoliko hiljada eura, javlja HRT.

Austrija ima takozvani socijalni minimum koji iznosi 890 eura po korisniku. Sama pomisao da se sustav izigra nikome ne pada na pamet. 

"Sustav funkcionira. Ima pokušaja ovakvih prevara, ali one ne prolaze", kaže Niko Ilić iz Udruge hrvatskih poduzetnika u Austriji.

Pokušaji prevare

Još uvijek traje proces integracije, no ima slučajeva da pojedinci sustav žele iskoristiti. 

Presedane su radili i azilanti koji su se ovdje izjašnjavali da su Sirijci pa su imali posebnu skrb, jer su iz ratnog područja. To su neki iskorištavali, posebno Iranci koji su se izjašnjavali kao Sirijci. 

Najave su da će nova vlada kontrolu dodatno postrožiti, pogotovo za one koji dobivaju socijalnu pomoć iz grada, a svaka zloupotreba će se kažnjavati. Osim socijalne pomoći jače će se kontrolirati i doplatak za djecu te primanje naknade za nezaposlene, javlja HRT.

Naknadu za nezaposlene u Austriji koristi desetak hiljada Hrvata. To je bio glavni razlog ograničavanja tog tržišta rada našim državljanima. No, od prvog jula tog ograničenja nema,prenosi Index.

Foto: IlustracijaPODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!