Huawei će raditi na razvoju 5G mreže za najvećeg ruskog operatera

NAKON KIŠE DOĐE SUNCE

Huawei će raditi na razvoju 5G mreže za najvećeg ruskog operatera

Objavljeno na dan 07.06.2019 - 07:30 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Tamni oblaci koji su se nadvili nad Huawei još otkako se ova kineska kompanija našla na crnoj listi SAD-a čini se da konačno prolaze. Naime, Huawei je objavio da će potpisati ugovor o razvoju 5G mreže s MTS-om, najvećim ruskim mobilnim operaterom.

Priča vezana za saradnju Huaweija s MTS-om pokrenuta je za vrijeme trodnevne posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Moskvi, a ovaj sporazum ukazuje na zbližavanje ove dvije svjetske sile. 

Ruski lider Vladimir Putin izjavio je da je saradnja između Rusije i Kine sada na neviđeno visokom nivou, a ovo mišljenje dijeli i predsjednik Xi.

Za Huawei, postizanje dogovora oko ovog posla je dobrodošlo kako bi se barem malo zaboravilo na bujicu loših poslovnih vijesti koje je izazvao oštar ukor i zabrana američkog predsjednika Donalda Trumpa, javlja Verge.

Na frontu 5G, japanska SoftBank se odlučila za Nokiju i Ericsson opremu umjesto Huaweija, koji je u prošlosti instalirao 4G infrastrukturu za ovog japanskog operatera. Čini se da će se buka oko poslovnih odnosa Huaweija nastaviti neko vrijeme, ali barem zbog dogovora s MTS-om kompanija ima razloga za slavlje.

"Ukoliko se svjetla ugase na Zapadu, Istok će i dalje sijati. SAD ne predstavljaju svijet. SAD predstavljaju samo dio svijeta", nedavno je izjavio Ren Zhengfei, direktor Huaweija.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!