I danas dug red za vakcinaciju u sarajevskoj Zetri, građani tvrde da čekaju po tri sata

Problemi u imunizaciji

I danas dug red za vakcinaciju u sarajevskoj Zetri, građani tvrde da čekaju po tri sata

Objavljeno na dan 09.06.2021 - 14:27 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Da postoje nezanemarljivi problemi u vakcinaciji građana Sarajeva protiv koronavirusa ponovo pokazuju današnji prizori ispred dvorane Zetra, gdje se vrši masovna imunizacija. Kao i prethodnih dana, stvorio se dug red onih koji su čekali na vakcinaciju.

Još se vakcinišu zdravstveno ugrožene kategorije stanovništva. Kako su ranije saopćili iz kantonalne vlade, u toku je vakcinacija onkoloških pacijenata i revakcinacija onih koji su dobili jednu dozu vakcine.

U posljednjih nekoliko dana imunizacija u Zetri ne protiče bez problema koji se manifestiraju i u velikoj gužvi. Nemali je broj građana koji tvrde da nisu vakcinisani na dan i u terminu kada je to trebalo biti učinjeno. S druge strane, nadležni uvjeravaju da dolaze oni koji još nisu dobili poziv na vakcinaciju te da zbog toga nastaje gužva. Kao razlog njihovog dolaska naveli su i to što ih mnogo želi biti imunizirano vakcinom proizvođača Pfizer/BioNTech.

Prema riječima našeg čitatelja, danas se na vakcinaciju čekalo i do tri sata. Naglasio je da je prihvatljivije doći u poslijepodnevnim satima odnosno nakon zakazanog termina, jer se kraće čeka. Napominjemo da su građani o datumu i terminu vakcinacije obaviješteni mobilnom aplikacijom Viber, preko koje su vršene registracije za vakcinaciju, i od ljekara porodične medicine.

Očekivano, dugo čekanje u redu za vakcinaciju uzrokuje uznemirenost i nezadovoljstvo građana. To je izraženije nakon pojave navoda da se pojedinci prekoreda vakcinišu, kao i oni koji u datom trenutku nisu prioritet za imunizaciju.

Nije poznato zašto se vakcinacija ne vrši u domovima zdravlja i/ili ambulantama, već se najveći broj vakciniše u dvorani Zetra.

U Kantonu Sarajevo, kao i u ostatku Bosne i Hercegovine vakcinacija je vrlo spora zbog toga što nema dovoljno vakcina. Nakon što se iskoriste sve raspoložive vakcine, imunizacija se prekine do sljedeće nabavke vakcina. I to je još jedan razlog za nezadovoljstvo javnosti, prema kojoj još nema javne kampanje o tome gdje se mogu vakcinisati, kako se mogu prijaviti za vakcinaciju i šta uopće znači vakcinacija za pojedinca i društvo.

U posljednjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, prema čijem se planu vrši vakcinacija, je navedeno da je u ovom kantonu vakcinisano skoro 134.300 od ukupno 413.500 stanovnika.

Foto: Čitatelj

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!